• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veštačka inteligencija otkrila rak dojki kod 11 žena: Simptomi nisu viđeni ljudskim okom, ali ovo može pomoći

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prosperitet ovih programa je sve veći, a možda će i prepoloviti potrebnu ljudsku snagu u medicini

  • 1
Mamografija Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija koju je testirao Državni zavod za zdravstvo (NHS) uspešno je identifikovao male znake raka dojke kod 11 žena koje su lekari propustili. Veštačka inteligencija u njihovom posredstvu, nazvana Mija, pilotirana je zajedno sa radnicima NHS-a i analizirala je mamografe više od 10.000 žena. Većina njih je bila bez raka, ali je uspešno označila sve one sa simptomima, kao i dodatnih 11 koje lekari nisu identifikovali.

U svojim najranijim stadijumima, karcinomi mogu biti izuzetno mali i teško ih je uočiti. "BBC" je video Miju u akciji, gde su im prikazani tumori koji su praktično nevidljivi ljudskom oku. Ali, u zavisnosti od njihovog tipa, mogu brzo rasti i širiti se.

Barbara je bila jedna od 11 pacijenata čiji je rak Mija označila, a nije primećen na njenom skeniranju kada su ga proučavali bolnički radiolozi. Pošto je njen tumor od šest milimetara "uhvaćen" tako rano, imala je operaciju, ali joj je bilo potrebno pet dana radioterapije. Pacijenti sa rakom dojke sa tumorima koji su manji od 15 milimetara kada se otkriju, imaju stopu preživljavanja od 90 odsto u narednih pet godina, prenosi "BBC".

Barbara je rekla da je zadovoljna što je tretman bio "mnogo manje invazivan" od tretmana njene sestre i majke, koje su se ranije takođe borile sa ovom bolešću.

Bez pomoći AI, tačnije veštačke inteligencije, Barbarin rak potencijalno ne bi bio primećen do njenog sledećeg rutinskog mamografa tri godine kasnije. Nije osetila nikakve primetne simptome.

Pošto radi trenutno, alati poput Mije takođe imaju potencijal da smanje vreme čekanja na rezultate sa 14 dana na tri, tvrdi njen programer Keiron.

Nijedan od slučajeva nije analizirala Mija sama - svaki je imao i ljudski pregled. Trenutno dva radiologa pregledaju svako pojedinačno skeniranje, ali smatraju da bi jedan od njih jednog dana mogao biti zamenjen ovim programom, efektivno prepolovivši radno opterećenje.

AI u medicini Foto: Shutterstock

Od 10.000 žena koje su učestvovale u ispitivanju, samo 81 nije želela da AI alat pregleda njihove snimke, rekao je dr Džerald Lip, klinički direktor skrininga dojke na severoistoku Škotske i lekar koji je vodio projekat. Sara Keruiš, direktorka za strategiju kompanije koja je programirala Miju, rekla je da je bilo potrebno šest godina da se napravi i obuči Mija, koja se pokreće na računarskoj snazi, a obučena je na "milionima" mamografa žena iz celog sveta.

- Mislim da je najvažnija stvar koju sam naučila da kada razvijate veštačku inteligenciju za situaciju u zdravstvu, morate da izgradite inkluzivnost od prvog dana - rekla je ona.

Lekari za rak dojke u proseku pregledaju oko 5.000 skeniranja dojke godišnje i mogu da pogledaju 100 u jednoj sesiji.

- Postoji element umora. Dobijate smetnje, neko dolazi, neko ćaska u pozadini. Postoji mnogo stvari koje vas verovatno mogu izbaciti iz uobičajene rutine. I u onim danima kada ste bili rasejani, kažete: "Kako si, zaboga, propustio ovo?". Događa se - rekao je dr Lip.

Dodao je da veruje da bi ga tehnologija jednog dana mogla "osloboditi viška vremena u bolnici".

- Miju vidim kao prijatelja i dodatak mojoj praksi- dodaje dr Lip.

Mija nije savršena, kako kažu, i nije imala pristup istoriji pacijenata, tako da bi, na primer, označio ciste koje su već identifikovane prethodnim skeniranjem i označene kao bezopasne. Svaki put kada je ažuriran program, morao je da prođe novu reviziju. Proba Mije je samo jedan rani test, sa jednim proizvodom na jednoj lokaciji, a "Rojal koledž radiologa" kaže da tehnologija ima potencijal.

- Ovi rezultati su ohrabrujući i pomažu da se istakne uzbudljiv potencijal AI za dijagnostiku. Nema sumnje da su klinički radiolozi u stvarnom životu neophodni i nezamenljivi, ali klinički radiolog koji koristi uvide iz validiranih AI rezultata će sve više biti snaga kod pacijenata  - rekla je dr Katarin Halidej, predsednica ovog koledža.

U Velikoj Britaniji se odvijaju i druga ispitivanja veštačke inteligencije u vezi sa zdravstvenom zaštitom, uključujući one koji analiziraju uzorke krvi, tražeći znake sepse pre nego što se simptomi pojave. Međutim, mnoga su još u ranoj fazi bez objavljenih rezultata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Beograd

    17. april 2024. | 07:06

    I rak u najranijoj fazi može da se otrgne kontroli tj. širenju i nakon terapija i operacije.Bitno je naći lek. Ne onaj koji će produžiti već onaj koji će spasiti život. Ili ne žele da ga nađu. Sve više ljudi i mladih i u godinama i.... Ništa.... Evo našli su.... Evo testira se.... Evo samo što nije... Evo u budućnosti... I ništa...

    Podelite komentar