• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Američka glumica odstranila obe dojke zbog raka: Mamografija ga nije uočila, ali ginekolog jeste

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon dvostruke mastektomije, glumica je odlučila da sačeka ranu jesen za rekonstruktivnu operaciju kako bi se odmorila i pustila da se telo oporavi. Sve je čuvala podalje od javnosti

  • 0

Američka glumica Olivija Man ne plače tako lako, ali dok je pričala šta je sve doživela u poslednjih godinu dana, nije mogla da sakrije suze. Dijagnoza raka dojke na kraju je dovela Oliviju do četiri operacije, dvostruke mastektomije i medicinski izazvane menopauze.

Snagu joj je dao njen sin Malkom i partner Džon Mulejni. U vreme kada se borila za život njen sin je imao tek godinu dana.

Glumici je dijagnostikovan bilateralni rak dojke nakon što su testovi otkrili da ima luminal B - brzi, agresivni rak u obe dojke. Dve nedelje pre početka novog naučno-fantastičnog filma u Nemačkoj joj je postavljena dijagnoza.

- Shvatate da rak nije briga ko ste; nije važno da li imate bebu ili nemate vremena. Dolazi po tebe i nemaš drugog izbora nego da se suočiš s tim licem u lice.

U roku od 30 dana glumica je podvrgnuta disekciji limfnih čvorova, proceduri "odlaganja" bradavica (hirurški zahvat koji se radi sa ciljem da se sačuvaju bradavice) i dvostrukoj mastektomiji.

- Imala sam neverovatne doktore, ali smo ponekad pregovarali o tome šta radimo - kaže ona, prisećajući se da joj je rečeno da može da se odluči za odlaganje bradavica, ali nije morala.

- Ali drago mi je što jesam. Želim sebi da pružim najbolju priliku da zadržim delove sebe koje mogu da zadržim.

Dijagnoza je za nju bila najveći šok jer je njen godišnji mamograf pre samo tri meseca bio čist, a nedavno je bila negativna na BRCA genu za rak.

Dok se četiri od pet vrsta raka dojke otkrivaju putem mamografije, procenjuje se da 20 procenata karcinoma dojke, poput Olivijinog, ostaje neotkriveno, prema Nacionalnom institutu za rak. Tokom glumičinog termina za njen godišnji Papa test u martu 2023, njen ginekolog dr Tais Aliabadi, koristeći besplatni onlajn alat pod nazivom Tyrer-Cuzick, kalkulator za procenu rizika, izračunao je Olivijin rezultat na osnovu različitih faktora, uključujući njenu starost u prvoj menstruaciji i porodičnu istoriju raka dojke.

Sve što je iznad 20 procenata se smatra visokim rizikom, što ukazuje da je verovatno neophodan dodatni skrining izvan standardnog mamografa. Olivijin rezultat je bio alarmantnih 37,3 odsto. Aliabadi je naručio magnetnu rezonancu, koja je otkrila tačku na desnoj dojci. Naknadni ultrazvuk otkrio je još dva tumora u njenoj desnoj dojci, za koje je biopsija potvrdila da su invazivni rak prvog stadijuma.

Dalji pregled rezultata sa magnetne doveo je do biopsije koja je potvrdila i rak na levoj dojci.

Olivijin medicinski tim je preporučio dvostruku mastektomiju da bi se uklonili svi poznati karcinomi - kao i da bi se u velikoj meri smanjio svaki dalji rizik.

Olivija Man se probudila nakon dvostruke mastektomije sa zavijenim grudima, ekspanderima na mestu gde su joj bile grudi i, u visini očiju, uokvirenom fotografijom Malkolma koju je stavila pored svog kreveta. Tokom operacije, lekari su takođe otkrili deo duktalnog karcinoma veličine mandarine, preinvazivnog karcinoma, u njenoj desnoj dojci.

- Ta vest dala mi je mir da sam donela ispravnu odluku - kaže Man.

Nakon dvostruke mastektomije, glumica je odlučila da sačeka ranu jesen za rekonstruktivnu operaciju kako bi se odmorila i pustila da se telo oporavi. Sve je čuvala podalje od javnosti. Njeno lečenje do sada nije uključivalo hemioterapiju ili zračenje, ali je u novembru započela terapiju hormonske supresije kako bi ublažila budući rizik, koji ju je doveo u medicinski indukovanu menopauzu. Usledili su simptomi.

- Stalno mislim da je vruće, kosa mi se proređuje i jako sam umorna - kaže ona.

Danas je odlučna da podigne svest o drugim ženama koje su u opasnosti, pripisujući odluku svog ginekologa da izračuna njen životni rizik od raka kao onu koja joj je spasila život.

- Osećam se zahvalnom što sam dobila priliku da se borim - kaže Man.

Tokom prošle godine, dodaje, u životu ju je održavao sin.

- Kada sam s njim, to je jedini trenutak kada moj mozak ne razmišlja o tome da sam bolesna. Tako sam srećna sa njim. I stavlja mnogo stvari u perspektivu. Jer ako se moje telo promeni, ja sam i dalje njegova mama. Ako imam valunge, ja sam i dalje njegova mama. Ako izgubim kosu, i dalje sam mu mama. To mi je zaista najvažnije. Ja ću biti ovde zbog njega - zakjučila je glumica u razgovoru za "People".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Acibadem Bel Medic i International Womens Club organizovali panel koji edukuje o raku dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje