• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dermatolog otkriva kada opadanje kose postaje zabrinjavajuće

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci za prekomerno opadanje kose okrivljuju stresne situacije, ali postoji količina opalih dlaka koja je alarmantna

  • 0
Gubitak, opadanje kose, kosa Foto: Shutterstock

Opadanje kose nije strani fenomen i različiti su razlozi koji mogu dovesti do toga.

No, ako primetite da vam kosa opada više nego inače i ne samo pri češljanju, proverite da li postoji razlog da posetite stručnjaka.

Dermatolog Linzi Zubricki otkrila je na društvenim mrežama kada bi trebalo da budete zabrinuti zbog gubitka kose i šta se smatra "razumnom količinom opadanja", a šta ne.

- Zapravo je normalno da gubite između 100 i 200 vlasi svakog dana. Ako kosa koja opadne počne da izgleda kao jedan veći pramen kose, oko 400 dlačica, ili više, onda je to znak da postoji problem - navodi ona u videu u kom je i pokazala kako izgleda gubitak 10, 50, 100, 200, 400 i 750 dlaka.

@dermguru When does hair loss become a problem? This is a visual scale showing whats normal… and whats not #dermguru #hairloss #hairlosstips #hairtok #dermatologist #hairlosssolutions ♬ Hoist The Colours (Bass Singers) - Ebucs

Skalp ima oko 100.000 dlaka, prema studiji "Penn Medicine".

U međuvremenu, Američka akademija za dermatologiju u istraživanju kaže da je "normalno" gubiti 50 do 100 vlasi dnevno. Ako izgubite značajno više, možda imate poremećaj vlasišta koji se zove telogeni efluvijum.

Za ovu vrstu proređivanja kose, ova organizacija krivi stresne situacije kao što su gubitak 10 i više kilograma, porođaj, gubitak posla, operacije i slično. Kosa obično ponovo raste za tri do šest meseci.

Akademija takođe napominje da se telogen efluvijum razlikuje od anagenog efluvijuma - javljaju se u različitim fazama ciklusa rasta kose.

Anagen efluvijum, tipičan neželjeni efekat hemoterapije, takođe uzrokuje brži i dramatičniji gubitak kose. Osim bolesti i stresova, "Penn Medicine" izveštava da muškarci i žene često gube debljinu kose kako stare, zahvaljujući genetici i hormonskim promenama. Ćelavost kod muškaraca pogađa oko 80 odsto muškaraca starijih od 70 godina, prenosi "NYPost".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje