• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve je počelo od mladeža koji je krvario, da bi otkrila 5 tumora na srcu: Ćerka je jedino što je drži u životu

J. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lek koji uzima trenutno samo drži tumore stabilnim. Doktori sumnjaju da će Viktorijini tumori, ako nastave da rastu, izazvati srčanu insuficijenciju

  • 0
Victoria Hudson Craig Foto: Facebook/Victoria Hudson - Craig

Viktorija Hadson-Krejg imala je samo 33 godine kada je primetila čudan mladež na svom ramenu, ali nekoliko lekara ga je potpuno ignorisalo i tvrdilo da je bezopasan.

Mladež je promenio oblik nekoliko puta, a alarm za uzbunu se upalio u maju 2013. kada je počeo da krvari niz Viktorijina leđa.

Uz to, Viktorija je osećala i da joj srce nepravilno kuca, što će se za nastavak priče ispostaviti kao važan simptom.

Sada, 11 godina kasnije, Viktorija ima pet tumora na srcu.

- Bila sam na odmoru sa sestrom i primetila je da mladež krvari. Ponovo sam se vratila kod drugog doktora koji mi je rekao da moram odmah da ga uklonim – što je bilo potpuno suprotno od svih medicinskih saveta koje sam ranije dobila.

Sledećeg meseca, mladež je uklonjen i zvanično je dijagnostikovan kao melanom stadijuma 2b. Lekari su izvršili dodatne ekscizije na Viktorijinim leđima i levom ramenu da bi proverili da li se bolest proširila na okolno tkivo, ali tada ništa nije pronađeno.

- Rekli su mi da još uvek može biti u mom krvotoku i da se ne može otkriti. Ali nije bilo šta drugo da se uradi u tom trenutku - rekla je Viktorija.

Viktorija se 2015. preselila na Novi Zeland, upoznala supruga i rodila ćerku Rubi 2017. Tri godine kasnije, u oktobru 2020. osetila je oštar bol u stomaku i hitno je prebačena u bolnicu sa upalom slepog creva.

Ali, snimci su pokazali da stvar nije u slepom crevu, već u dva tumora na srcu.

Borba za život

Viktorija se prisetila doktorovog izraza šoka.

Nekoliko testova kasnije, njoj su dijagnostikovana četiri tumora na srcu - tri oko dna mišića i jedan u sredini.

- Mislili su da se melanom vratio, ali nije mnogo ličilo na melanom. Doktori su rekli da izgleda neobično i da nisu mogli da ga identifikuju - priča.

Nakon neuverljivih nalaza, lekari su poslali Viktorijine rezultate testova drugim kolegama u nadi da će neko moći da joj postavi dijagnozu. Bolnica Papvort u Velikoj Britaniji uradila je analizu koja je pokazala da je verovatnije od bilo čega drugog da su tumori rezultat melanoma.

- Potom sam lečena od melanoma 4. faze i počela sam imunoterapiju devet meseci, ali se sve pokazalo neefikasnim.

Viktorija je bila zapanjena dijagnozom, posebno s obzirom na to da nije imala druge očigledne simptome. A onda se prisetila blagog lupanje srca, ali je u to vreme takođe prolazila kroz ranu menopauzu i verovala je da je to zbog njenih hormonskih promena.

- Rak je napredovao, a lekari su takođe pronašli peti tumor u mom srcu u decembru 2021. Nedelju dana pre Božića, doktori su mi rekli da je svih pet tumora naraslo, a da je najveći bio šest centimetara.

Victoria Hudson Craig Foto: Facebook/Victoria Hudson - Craig

Viktorija je morala da pronađe alternativne tretmane kada je shvatila da imunoterapija ne daje nikakve nade. Počela je da uzima lekove i platićala ih iz svog džepa jer ih nije finansirala vlada. Četiri meseca kasnije, dogodilo se čudo: Viktorijini tumori su se smanjili za 30 procenata, a sledeći meseci su pokazali sličan obrazac smanjenja.

Međutim, lek je uticao na Viktorijin kvalitet života i izazvao tešku zdravstvenu anksioznost - čak i za bilo kakvu mučninu mora da se obrati lekaru.

- Uvek postoji šansa da to nije samo nešto što sam pojela, već su rak i drugi simptomi maskirani tabletama - rekla je.

Svaki dan je nova nada

Takođe redovno ima visoku temperaturu i umor, pa danima zbog toga ne može da ustane iz kreveta.

Nešto što Viktoriji pomaže da preživi svaki dan je da pokuša da vidi život kroz oči svoje ćerke.

- Ona zna da nešto nije u redu sa mojim srcem i da uzimam lekove za to. Ali ona ne razume da je to rak ili šta to znači. Ona ne zna da je to neizlečivo.

Viktorijin glavni cilj je da provede što više vremena sa svojom porodicom dok još može, stvarajući pozitivna sećanja i iskustva za svoju ćerku.

- Budućnost je tako neizvesna, a jedna od stvari koja mi najviše slama srce je saznanje da će ona odrastati bez mene. Nadam se da ćemo dugo biti zajedno, ali plaši me da će tome doći kraj pre nego što budem spremna.

Viktorija je rekla da je njen suprug Rajan bio njena najveća podrška tokom njenog lečenja.

Lek trenutno samo drži tumore stabilnim. Doktori sumnjaju da će Viktorijini tumori, ako nastave da rastu, izazvati srčanu insuficijenciju.

- Idem na preglede svaka tri meseca da bih bila sigurna da su stabilni i moram da ostanem na lekovima koliko god mogu. Nisam sigurna šta ćemo ako prestane da radi. Trenutno ne postoji mejnstrim tretman, pa ćemo možda morati da potražimo eksperimentalne u inostranstvu - zaključila je za "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Priredila je sestri koja boluje od raka dojke iznenađenje: Snimak njene rekacije rasplakao sve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje