• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od februara 2022. bio je pozitivan na kovid-19: Posle 613 dana bolovanja čovek je umro

E. O.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema rečima lekara, imao je preko 50 mutacija

  • 0
Bolnica, korona, ilustracija, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Iako svi mislimo da je virus covid-19 iza nas, ova priča će nas opovrgnuti u tome i pokazati da se korone još uvek nismo totalno otarasili.

Naime, jedan pacijent (72) iz Holandije, čije ime nije otkriveno, bolovao je od kovida-19 čak rekordnih 613 dana! On je preko analize krvi u februaru 2022. godine dobio potvrdu da je zaražen ovim virusom, tačnije Omikronom, i imao je čak preko 50 mutacija, piše "People".

Zbog poremećenih komponenti krvi, nije mogao da razvije snažan imunitet posle više vakcina koje je primio protiv ove pošasti. Sve ovo vreme nije mogao da se otarasi kovida-19, a prema izveštaju istraživača Centra za eksperimentalnu i molekularnu medicinu pri Univerzitetskom medicinskom centru u Amsterdamu objavljenim 18. aprila, ovaj čovek je imao najduži kovid-19. Za sve ovo vreme, njegovo stanje je dovelo do veoma mutirane nove varijante.

Bolnica, korona, ilustracija, Nemačka Foto: Tanjug/AP

On je bio imunokompromitovana osoba što znači da može razviti upornu infekciju sa produženom replikacijom virusa i njenim razvojem.

- Pacijent je umro od relapsa hematološkog stanja, odnosno promene u njegovoj krvi - rekli su lekari.

Iako je toliko dugo bio zaražen, nema dokaza da je zarazio druge osobe ovom bolešću. Međutim, ovakav slučaj naglašava rizik od upornih infekcija SARS-CoV-2 kod isto ovako imunokompromitovanih osoba pošto se mogu pojavitijedinstvene varijante ovog virusa zbog evolucije unutar osobe domaćina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Anketa: Da li biste se ponovo vakcinisali?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje