• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Kajem se kako sam rekla deci da imam rak, drugačije bih to sad uradila": Ispovest mame koja priznaje grešku

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikada nije lako obavestiti porodicu o stravičnim vestima

  • 0
Žena u bolnici Foto: Shutterstock

Porodica i odnosi unutar nje su stub svakog čoveka i "slaba tačka". Ipak, kada dođu manje lepi trenuci, poput bolesti jednog od člana porodice, onda je saopštavanje takvih vrsta vesti stresnije.

Naime, kolumnistkinja Džen Morson je živela sa mužem i čak šestoro dece u Merilendu i bila je jako dobar slobodni pisac za brojne magazine. Međutim, jednog dana se ta idila menja - otkriva da ima rak.

U toku dojenja najmlađeg deteta, napipala je kvržicu u dojci. Otišla je lekaru i uradila potrebne analize. Šanse su bile na njihovoj strani - rečeno joj je da ima samo 10% verovatnoće da je u pitanju rak, ubedili su decu da je sve stvar predostrožnosti.

Međutim, posle nekoliko istraživanja, dobila je konačnu "ocenu" od lekara kao rezultat patologa preko mejla i pročitala je "duktalni karcinom in situ" - u prevodu imala je rak. Odmah je Džen obavestila muža da je u pitanju početna faza i da će se odlučiti za drastičniju od dve opcije koje su joj se nudile.

Sledeće je bilo kako saopštiti deci.

Iako je mirno pričala sa mužem o svemu, brinula je kako će deca primiti tu informaciju. Ipak, najveći strah joj je bio kako će ostaviti decu bez majke. Odlučila se da im kaže tik pred operaciju, a dva meseca posle otkrivanja dijagnoze. Sada se zbog toga kaje jer smatra da je trebala odmah da im kaže.

- Moj um je bio ubeđen u 99 odsto da ću pobediti ovu bitku, ali moje srce je bilo teško u to ubediti. Prvo sam razgovarala sa najstarijim detetom. On je racionalni tinejdžer i mirno je saslušao šta sam imala da mu kažem - rekla je Džen, prenosi "Yahoo".

Ona kaže da je najmlađima bilo najteže objasniti, da će mama morati na operaciju i da više neće imati grudi. Prihvatila je savet psihijatra da kaže svakom detetu ponaosob jer će tako više nego verovatno zahtevati različite pristupe informacijama.

Osim toga, pošto su deca različitog uzrasta, ni ne mogu svi da shvate onako kako treba. Najstarije dete je shvatilo i plan lečenja kao i dijagnozu, dok dete od osam godina shvata da mama ide na operaciju i da će proći malo više vremena pre nego što uspeti da je zagrli.

Operacija i razdvajanje

Otišla je Džen na operaciju i morala je da se razdvoji od porodice kako bi se oporavila na pravi način. Psihijatar je savetovao održavanje porodičnih sastanaka ili individualnih poseta kako bi dali deci na važnosti i priliku da se raspitaju o onome što ih možda zanima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje