• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tražila je pomoć od 7 različitih lekara, ali su svi dali pogrešnu dijagnozu: "Izgledala sam kao trudnica"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Slušajte svoje telo!", poručuje Sara

  • 0

Sara Mejon je 2022. godine osetila jake bolove u stomaku, zbog kojih se onesvestila i ostala vezana za krevet satima. Nije mogla da se pomeri, a nadutost njenog stomaka bila je i više nego primetna.

Ta iznenadna nadimanja trajala su tri dana bez prestanka, a onda joj se "stomak pretvorio u kamen". Uprkos poseti sedam različitih lekara, petoro je verovalo da su njeni simptomi vezani za varenje, tvrdi ona za "Dailymail".

- Četiri doktora su mi rekla da imam IBS (sindrom koji izaziva poremećaj debelog creva), a drugi su rekli da imam sindrom iritabilnog creva, koji karkteriše bol u stomaku i neredovna stolica. Znala sam da nije to u pitanju, ali su odbijali da mi veruju kada sam im pričala o simptomima. Osećala sam se odbačeno. Jedan od najgorih delova celog ovog iskustva bile su laži, koje sam slušala od lekara. Pitala sam ih o endometriozi i rekla im da je moja majka ima, ali su rekli da je to povezano sa problemima sa varenjem i jednostavno nisu hteli da me testiraju. Rečeno mi je da će biti potrebno mnogo resursa da me testiraju za nešto što nisam znala da li imam ili ne. Nisam znala šta da radim u tom trenutku - priča.

Pretražila sam svoje simptome na internetu i sve se poklopilo sa endometriozom. Jedno jutro nisam mogla da pomerim ruke i noge jer sam bila jako umorna,  a i tuširanje je bilo izuzetno teško. Pranje kose je bilo toliki napor, nakon čega sam bila iscrpljena i morala da spavam - prisećala se Sara.

Navela je i da je bol bio skoro konstantan. Njeno "ludo" nadimanje mogla je da izazove i šoljica kafe, a ubrzo je svu odeću zamenila širokom.

- Svi moji prijatelji su mi rekli da izgledam kao trudnica, a sve je zapravo bila upala - dodaje.

Endometrioza se javlja kada se ćelije slične onima u sluzokoži materice nađu izvan materice. Za razliku od ćelija materice koje napuštaju telo, kada je vreme menstruacije, ove ćeije nemaju načina da pobegnu. Simptomi uključuju bol u karlici i stomaku, izuzetno bolne menstruacije, bol tokom intimnog odnosa, probleme sa začećem, sa ogromnim uticajem na obolele koji takođe potencijalno vodi do depresije.

U aprilu ove godine, kada je prikupila dovoljno novca, otišla je u privatnu kliniku u Londonu, kada joj je konačno ustanovljena prava dijagnoza endometrioze.  Odmah je odradila operaciju da bi se uklonilo višak tkiva u njenom zidu karlice i između materice i rektuma.

- Bol posle operacije nije ništa u poređenju sa onim kakav je bio. Bol je potpuno nestao. Sada imam mnogo više energije. Osećam se kao nova osoba - navodi Sara.

Na svom "Fejsbuk" profilu napisala je svoje iskusvo od kog se konačno oporavlja, a ljudima koji je tamo prate, poručila je sledeće:

-Ako se neko muči sa nečim sličnim - poslušajte svoje telo! Borite se za sebe ako znate da nešto nije u redu. Takođe - ja sam udaljena samo jednom porukom od vas, ako neko ima pitanja ili prolazi kroz nešto slično, molim vas ne plašite se da se javite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Olivera ne sme da popije čašu vode, isplanira odmor i uživa u običnim stvarima! Ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje