• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da izbegnete stomačni zastoj kada ste na odmoru: Simptomi na koje treba obratiti pažnju

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Nepravilan obrazac spavanja i džet-leg mogu da utiču na vaša creva"

  • 0
Putovanje, stomačni problemi Foto: Shuttersock

Kako su planovi za letnji odmor već na pomolu, zdravlje vaših creva verovatno vam nije visoko na listi prioriteta kada su predstojeća putovanja u pitanju. A trebalo bi.

Međutim, kako su mnogi već imali priliku da iskuse - putovanja i te kako znaju da utiču na zdravlje naših creva i probavni sistem, i da se ozbiljno odraze na naš odmor.

No, umesto da dozvolite da vam loše zdravlje creva pokvari zabavu na suncu, nutricionista Adrien Bendžamin, savetuje za "Mirror", kako da sprečite "zastoj", putničku dijareju, zatvor i još mnogo sličnih problema.

Dugi let

- Let na duge razdaljine može da napravi popriličan haos u vašim crevima. Vazdušni pritisak, produžen period sedenja u skučenom prostoru i turbulentno kretanje aviona, sve to utiče na funkcionisanje našeg sistema za varenje - ističe Adrien.

Mučnina, putovanja avionom, letenje Foto: Shutterstock

Kako kaže, najbolji način da to izbegnete je da jedete minimalno tokom leta, pijete dosta vode, i izbegavate alkohol i kofein kako biste ostali hidrirani.

- Na taj način pružićete specifičnu podršku svojim crevima pre leta. Uključite puno vlakana i probiotičku hranu u vašu ishranu. To može da vam podrži mikrobiom i celokupno varenje pre nego što krenete, a najjednostavniji način da to uradite je da uzimate probiotičke suplemente, nedelju-dve pre puta - objašnjava nutricionista.

"Gut-lag"

- Nepravilan obrazac spavanja i džet-leg mogu da utiču na vaša creva. Promena vremenske zone i okruženja može da utiče na vašu energiju i da vas navede da jedete različitu hranu u različito doba dana, što sve onda remeti vaš probavni ciklus. Nedavne studije takođe sugerišu da je loš san povezan sa neravnotežom crevne bakterije, što ako se ukombinuje sa umorom od kretanja između različitih vremenskih zona, skoro pa garantuje da ćete imati problema sa stomakom ili zatvor - kaže Adrien.

Zbog toga savetuje da jedete što je moguće manje dok letite kako biste izbegli probavne smetnje i nakupljanje gasova.

- Pokušajte da sprovedete inače ustaljene obrasce ishrane i spavanja na vašoj destinaciji čim sletite. Koliko god da vam je primamljivo da se opustite u hotelskoj sobi čim se smestite, ipak pokušajte odmah da prošetate ili plivate kako biste pokrenuli svoj sistem za varenje. Uživajte u lokalnoj kuhinji, ali zapamtite da uravnotežena ishrana, uz hranu koja prirodno sadrži vlakna, kao što su smeđi pirinač, orašasto i bobičasto voće, može takođe da vam pomogne u borbi protiv "zaostoja creva“ - naglašava nutricionista.

Devojka pije vodu, voda, plastična flaša Foto: Shutterstock

Toplo vreme i dehidratacija

Kada je u pitanju vode iz slavine i upotreba leda, Adrien upozorava da je najbolje da je izbegavate dok ste na odmoru jer možda neće moži na isti način da je "preradite" kao što ste navikli kod kuće, jer "česmovača" može u sebi da ima nepoznate bakterije od kojih možete da se razbolite, da vas boli stomak i da dobijete dijareju.

- Držite se flaširane vode iz zapečaćenih boca, a takođe izbegavajte i kockice leda, samo da biste bili bezbedni - ističe nutricionista i kaže da ne bi bilo loše i da perete zube koristeći flaširanu vodu, da izbegavate voće i salate koje su možda bile oprane u lokalnoj vodi.

No, dok uživate na letnjem suncu, veoma je važno da se pobrinete da ostanete hidrirani.

- Prekomerno znojenje može da dovede do dehidratacije i zatvora, jer vaše telo ne sadrži dovoljno tečnosti, što ih otežava prolaz stolice. To dodatno može da dovede do nadimanja i osećaja nelagodnosti, jer se u tim situacijama vaše telo bori da zadrži vodu u pokušaju da nadoknadi nedostatak hidratacije - objašnjava Adrien.

A tu je i efekat alkohola na hidrataciju.

- Svi volimo da uživamo u nekoliko alkoholnih pića dok smo na odmoru, ali i pored toga što to može da utiče na našu jetru i varenje, takođe može i da pogorša dehidraciju. Kao diuretik, alkohol uzrokuje da vaše telo mnogo brže uklanja tečnost iz krvi, pa zato pokušajte da ukombinujete svoje koktele sa čašom vode kako biste se osigurali da će nivo hidratacije da vam ostane optimalan - navodi nutricionista.

Za kraj Adrien preporučuje probiotike, odnosno "dobre bakterije", koje mogu da vam pomognu u obnavljanju prirodne ravnoteže bakterija u vašim crevima i da održe regularnost stolice, posebno ukoliko ste već skloni zdravstvenim problemima creva kao što je zatvor ili dijareja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pre nego što krenete na odmor, obratite pažnju na ovo - važno je i za vas i za vašu porodicu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje