• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekari su kvržicu na vratu odbacili kao posledicu gripa: Potom je izgubila sluh i dobila strašnu dijagnozu

E. O.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prošlo je šest meseci od kada je Džesmin saopštena prava istina

  • 0

Džesmin Rejven (22) je u septembru 2023. godine primetila kvržicu veličine graška na levoj strani vrata, što ju je alarmiralo da odmah poseti lekara kako bi ispitala o čemu se radi. Nije mogla ni da sluti koliko je zapravo bilo opasno po njeno zdravlje.

Naime, ova studentkinja treće godine za medicinsku sestru se dosta pomučila kako bi došla do prave dijagnoze koja je stigla tek posle šest meseci. Kao medicinski radnik, nije verovala da će to toliko trajati i da će se njene kolege namučiti oko dijagnoze.

Nekoliko puta su lekari odbijali njenu kvržicu na vratu za ozbiljno, već su govorili da je to bio "grip" ili "groznica", piše "The Sun". Rekli su joj da je to najverovatnije uzrokovano virusom, što je ona prihvatila kao odgovor, ali onda je počela da menja mišljenje i da se dodatno brine. Više nije bila jedna, već nekoliko kvržica na vratu.

Potom su je lekari poslali na ultrazvuk koji je potvrdio da su njeni limfni čvorovi uvećani, ali i dalje stručnjaci nisu bili preterano zabrinuti. Nisu promenili mišljenje - i dalje su tvrdili da je u pitanju preležani grip. I to je Džesmin ponovo prihvatila pošto nije neobično da među studentima tokom prvih nekoliko nedelje od početka godine kruži mešavina virusne infekcije i bolesti. Ono što je bilo jako čudno, jeste da je Džesmin išla samo jednom nedeljno na predavanja i nije se "mešala" sa ostalim studentima, a gotovo nije ni odlazila na žurke i okupljanja.

Ono što joj se u međuvremenu desilo je i gubljenje sluha na jedno uvo i još uvek joj se nije vratio. Nije prepoznala da je to i to jedan od simptoma raka. Verovala je da je to zbog nakupljanja voska, pa je čak i otišla kod ušnog lekara da joj "očisti" uši. Na klinici gde je to radila primetili su da joj je membrana u uhu ispupčena i da bi trebala da radi dalja testiranja. Međutim, gubljenje sluha su prepisali - pojavi alergije uprkos tome što Džesmin nije imala polensku niti bilo kakvu drugu alergiju.

Na kraju je Džesmin ostavljena da se bori za svoj život nakon što je biopsija te kvržice otkrila da ona ima rak nazofarinksa. Međutim, pošto je jako mlada, pojava raka se gotovo i nije uzimala u obzir. Kada se javila lekaru, imala je jednu kvržicu, a posle šest meseci ispitivanja imala ih je šest.

- Prošlo je oko šest meseci od pojave kvržice i postavljanja dijagnoze. To je bilo frustrirajuće jer su mi radili biopsiju i išla sam na skener i verujem da su ranije mogli da mi otkriju bolest i da ranije počnem da se lečim. Mislim da rak nisu uzimali u obzir jer sam mlada - rekla je Džesmin.

Rak nazofarinksa je jako retka vrsta raka koja počinje u delu grla koji povezuje zadnji deo nosa sa zadnjim delom usta, odnosno ždrelom. Svake godine oko 260 ljudi oboli od raka nazofarinksa. Naknadni pregledi su pokazali da se njoj rak proširio sa ždrela na limfne čvorove koje su uzrokovale te kvržice na vratu.

Džesmin se trudi, pre svega zbog svoje dvogodišnje ćerke, ali i sebe, da ostane pozitivna iako ide na hemoterapiju, radioterapiju. Pojavio joj se strah da neće biti tu da gleda kako joj ćerka raste. Ona ipak veruje u bolje sutra.

(Ona.ra)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nikolina ima četvoro dece, a dvoje imaju SMA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje