• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Stjepanović: Prevencija astme je važna, oboleli moraju da postupaju po savetima lekara

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije istakao da treba strogo da se poštuju saveti lekara

  • 0
Devojka pumpica gušenje astma Foto: Shutterstock

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) Mihailo Stjepanović rekao je danas da je prevencija najvažnija radi sprečavanja obolevanja od astme, kao i strogo poštovanje saveta lekara, u slučaju da je bolest dijagnostikovana.

Stjepanović, koji je učestvovao u edukaciji lekara o teškoj astmi, budući da se u maju obeležava Međunarodni dan astme, kada se poseban fokus stavlja na teža stanja ove bolesti, kaže da je cilj edukacije da se težim pacijentima omogući što kvalitetniji život.

- To su su vrlo specifični pacijenti, koji godinama imaju nekontrolisanu astmu, leče se kortikosteroidima, imaju jako narušen kvalitet života i u Klinici za pulmologiju u KCS primaju biološku terapiju. Terapija nam omogućava da im kontrolišemo bolest i unapredimo kvalitet njihovog života - rekao je Stjepanović.

Astma, lečenje, pumpica Foto: Shutterstock

Govoreći o prevenciji, dirketor Klinike za pulmologiju UKCS kaže da je neophodno prekinuti sa rizičnim načinom života, gde u prvi red stavlja pušenje, kao i druga stanja u organizmu koja mogu dovesti do obolevanja od astme.

- Fizička neaktivnost i gojaznost su takođe faktori koji doprinose pojavi astme, jer se kapacitet pluća smanjuje sa povećanjem telesne težine - rekao je Stjepanović dodajući da, ukoliko je neko alergičan na bilo šta, mora da leči i alergiju, odnosno da uzima antihistaminike.

Ukoliko pacijenti ipak primete navedene simptome, Stjepanović kaže da je neophodno da se obrate izabranom lekaru koji će ih uputiti pulmologu kako bi se uradili neophodni testovi.

- Osnovni test je spirometrija, da se bolest na vreme otkrije. Takođe, i oni koji imaju blaže forme, moraju redovno da se kontrolišu i uzumaju terapiju, u konsultacijama sa lekarom - naglasio je Stjepanović.

Dodao je da, ukoliko se pacijenti pridržavaju saveta lekara, mogu da žive normalan život i sa dijagnozom astme, ali i da pacijenti - nisu baš redovni.

- Čim im se stanje poboljša, oni samoinicijativno prestanu da uzimaju terapiju. To je veliki problem u lečenju i zbog toga moraju da se pridržavaju saveta, kako bi živeli normalno i kvalitetno - zaključio je Stjepanović.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Astma se može javiti u bilo kom životnom dobu, a uzročnik je naš stil života

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje