• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Medicinska sestra o novom TikTok trendu za gubljenje težine: Ovo izaziva nasilnu i eksplozivnu dijareju

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

TikTok influenseri tvrde da ricinusovo ulje može da vas "isprazni" i da vam pomogne da izgubite težinu

  • 0
Maryam Hampton i Paulina Printskrin: TikTok/maryamjhampton/paulyyxo

Novi dan, i novi "sumnjivi" TikTok trend na pomolu. Ovoga puta influenseri su otkrili ricinusovo ulje, za koje tvrde da je odličan za "čišćenje" tela i pomoć pri gubitku kilograma.

Medicinska sestra za inkontinenciju, međutim, upozorava na sav glas da učešće u ovom trendu može da bude opasno i da može da izazove - eksplozivnu dijareju.

Naime, na TikTok-u pojavljuju se video snimci u kojima se govori o prednostima trljanja ricinusa na stomak ili pupak kako biste olakšali nadimanje, pa čak i trljanjem lica sa ovim uljem pred spavanje kako biste se probudili sa rosnim sjajem ili nanošenja ricinusa na trepavica da brže rastu.

A ima i onih koji idu korak dalje, i predlažu da se - pije.

Maryam Hampton Printskrin: TikTok/maryamjhampton

Džejn Klark, kako prenosi "The Sun" međutim, upozorava da unošenje čak i malih količina ricinusovog ulja može da dovede do veoma nasilne dijareje.

Šta je ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje je gusto ulje bez mirisa napravljeno od semena biljke ricinus. Prema Džejn, njegova upotreba datira još iz starog Egipta.

- U prošlosti se ricinusovo ulje koristilo u medicini kao laksativ za lečenje zatvora i za izazivanje porođaja kod trudnica koje kasne sa trudnoćom - rekla je ona: - Međutim, više se ne preporučuje za ove svrhe iz bezbednosnih razloga. Činjenica je da 2024. godine ne moramo da se oslanjamo na iste laksative koji su bili potrebni starim Egipćanima. Medicina je napredovala i sada imamo sigurnije opcije.

Džejn je bila prilično čvrsta u tome da ne bi trebalo da pijete ricinusovo ulje - i savetovala je da se sve objave TikTokersa shvate sa dosta rezerve.

Paulina Printskrin: TikTok/paulyyxo

- Influenceri zarad klikova vole da pričaju o ricinusovom ulju, tvrdeći da ima magično dejstvo detoksikacije na vaše telo i da će vam pomoći da izgubite težinu. Neki čak iznose neobične tvrdnje da ulje može izlečiti rak - ističe medicinska sestra i dodaje: - Ali ništa od toga nije istina. Te priče su kombinacija zastarelih saveta, folklora i uticajnih ljudi koji pokušavaju da zarade novac na platformi prodajom zdravstvenih proizvoda ili suplemenata na bazi ricinusa.

Naprotiv, kako upozorava, konzumiranje ovog ulja vam nikako neće pomoći da izgubite težinu.

- U stvarnosti, konzumiranje ricinusovog ulja može izazvati nasilnu dijareju – čak i uneto u malim dozama - navodi ona: - U velikim dozama može da izazove grčeve u stomaku, potencijalnu neravnotežu elektrolita, potencijalnu dehidraciju usled produžene dijareje i mučninu i povraćanje. Iz tog razloga, uprkos onome u šta TikTok influenseri žele da verujete, preporučljivo je da izbegavate unošenje ricinusovog ulja u potpunosti.

@maryamjhampton Replying to @Mariama Bah castor oil gives the deepest cleanse ever #health #w #castoroil ♬ original sound - Maryam Hampton

Da li ricinusovo ulje nudi neku zdravstvenu korist?

Džejn priznaje da nema ničeg lošeg u tome da ga koristite na spoljašnjoj strani tela. Ali, istovremeno dodaje i da verovatno nećete videti neke velike koristi od toga.

- Iako je ulje savršeno bezbedno za spoljašnju upotrebu, malo je verovatno da ćete imati neku stvarnu korist od njega, osim meke kože - objasnila je Džejn, i za kraj se našalila: - Takođe, ne postoji način da stavljanje ricinusa u vaš pupak može da izleči bolest, ali sigurno može da uništiti vašu odeću.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za savršen struk

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje