• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lekari su joj rekli da je osip na potkolenici bio "samo ljuspanje kože": Rak ostavio krater veličine loptice

O. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Posle dve operacije uklanjanja mladeža i okolne kože sa noge, bila joj je potrebna kožna transplantacija

  • 0

Megan Grivs iz Lestera je majka dvoje dece koja ima "krater" veličine loptice za kriket u nozi. Tvrdi da su lekari više od decenije odbacivali njeno stanje kao "ljuspavu kožu". Ispostavilo se da je rak.

Prvi put je primetila mali mladež na levoj nozi, kada je imala samo 15 godina. Ali nakon što ju je baka pozvala da ga pregleda, ona kaže da je njen lekar verovao da je to suva koža i umesto toga joj je propisao hidratantne kreme.

Uprkos tome što je mladež narastao tokom 13 godina, ona je u više navrata dobijala druge masti za lečenje "psorijaze" koja se pojavila, tvrdi ona. Tek nakon što je gospođu Grivs, tada 28-godišnju, 2016. pregledao drugi lekar opšte prakse, upućena je dermatologu i dijagnostikovan joj je melanom, jedan od najsmrtonosnijih oblika raka kože.

Posle dve operacije uklanjanja mladeža i okolne kože sa noge, bila joj je potrebna kožna transplantacija da bi pokrila rez, ostavljajući joj trajni "krater".

Prisećajući se svojih muka, gospođa Grivs, sada 36-godišnjakinja, rekla je:

- Imala sam mladež na nozi otkad se sećam. Kada sam imala 15 godina, baka mi je rekla da joj se ne sviđa kako izgleda i rekla mi je da odem kod lekara. Moj mladež bi se ljuštio i komadići bi se ogulili. Mislim da sam tokom perioda od 10 godina išao kod lekara opšte prakse zbog ovog mladeža oko 30 puta. Svaki put kada bih otišla kod lekara opšte prakse, rekli su mi da je suva koža ili psorijaza i dali su mi kremu E45 da probam i propisali su mi mnogo različitih stvari.

Ona ističe da, kako je vreme odmicalo, mladež je postajao sve gori i perutao se, ponekad bi krvario.

- Počelo je od veličine velike pege i prešlo je do veličine novčića - kaže.

Nakon pregleda kod dermatologije, rečeno joj je da pokupi rezultate iz bolnice.

- Pitali su me da li sam došla sama i tada sam znala da nešto nije u redu. Srce mi se samo potonulo, ali sam i dalje bila veoma naivna u ovom trenutku i nisam razumela šta bi moglo biti tako loše u vezi mladeža - priča i dodaje:

- Onda su mi rekli da je to melanom. Dijagnoza je značajno uticala na naše živote. Oporavak je bio zaista dug i dugo sam bio s nogu.

Nakon druge operacije gospođe Grivs 2017. godine, ona tvrdi da joj je dijagnostikovan limfedem, hronično stanje koje izaziva oticanje u tkivima tela, i fibromialgija, koja izaziva bol u celom telu.

- Moja baka je sada preminula, ali me je održala. Da nije bilo nje, možda nikad ne bih pregledao mladež. Ona mi je spasila život. Oni (lekari) su rekli da neće znati koliko je to (rak kože) ozbiljan dok ne operišem. Odsekli su mi krug iz noge i onda sam ostala sa otvorenom ranom - priča.

U drugoj operaciji secirali su joj neke od limfnih čvorova na levoj strani prepona i uradili biopsiju na njima. Na sreću, rečeno  je da se melanom nije proširio.

- Sada su mi stavili kožni transplantat tako da je zacelio, ali imam ogroman krater na nozi i skoro mi se spušta do kosti. Ako kucam, to je mučno - kaće žena koja više u javnosti nema gole nogenakon što je primetila da „deca to gledaju“.

- Ne mogu čak ni da idem u zabavni park sa svojom decom jer mi noga otiče zbog dugog stajanja u redu. Limfedem će biti sa mnom do kraja života, prenosi "Dailymail.co.uk".

Foto: Shutterstock rak kože, melanom, mladež, promena

Sada gospođa Grivs apeluje na druge da „ne prihvataju ne kao odgovor“ od svojih lekara ili da odustanu ako misle da nešto nije u redu.

Oko 15.000 Britanaca i 100.000 Amerikanaca svake godine dobije dijagnozu melanoma, najčešćeg oblika raka kože. To je peti najčešći rak u Velikoj Britaniji, a broj je u porastu. Povećano izlaganje UV zračenju suncu ili solarijumu je krivo za porast.

Uprkos ogromnim koracima napred u lečenju koje je zabeležilo skok preživljavanja sa manje od 50 procenata na više od 90 procenata u protekloj deceniji, i dalje ubija više od 2.000 ljudi godišnje.

Melanom često brzo raste i može brzo da prodre kroz kožu i u krvne sudove ispod. Kada ćelije raka dođu u krvotok, bolest se može proširiti po celom telu.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) nizom akcija obeležiće Mesec borbe protiv karcinoma kože u nekoliko gradova u Srbiji, upozoravajući da u našoj zemlji od raka kože godišnje oboli 7.000 ljudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje