• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje sugeriše da ne treba da bacamo koru od banane: Od nje može nastati hranjiva užina

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedenje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane

  • 0
Banana Foto:Shutterstock

Navikli smo da, kada ogulimo bananu, koru bacamo i uživamo u ukusnom plodu. Ali nedavna studija nudi nova saznanja.

Naime, studija objavljena u ACS Food Science & Technology pokazala da, ako se kore od banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koje imaju podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Ne samo da je savršeno bezbedno, naučnici su takođe pokazali da je zaista dobro za vas.

Kada su proizvodi eksperimenta testirani na ukus, potrošači su izjavili da su podjednako zadovoljni ukusom kao i kolačićima od šećera bez kore.

Istraživanje ukazuje i na pozitivne zdravstvene efekte. Ovim brašnom dobijamo i izdašnu pomoć minerala i hranljivih materija za borbu protiv raka. Obogaćeni korom od banane, na primer, šećerni kolačići napravljeni u studiji sadržali su mnogo više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane je rezultiralo kolačićima koji su bili pomalo smeđi i tvrdi, verovatno od svih dodatnih vlakana. Ali kada su serije napravljene sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, tekstura kolačića je dostigla daleko privlačniju ravnotežu. Kao bonus, proizvod se takođe dobro držao na polici tri meseca na sobnoj temperaturi.

Banana Foto: Pixabay

Dok se studija bavila samo posledicama dodavanja kore od banane pečenim kolačićima, rezultati sugerišu da bi upotreba brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testenini takođe mogla biti vredno razmatranja.

Prošle godine, na primer, studija o kolaču od kore od banane otkrila je da žuta kora voća daje prirodnu boju hrane pečenom proizvodu, kao i hranljivi podsticaj.

U međuvremenu, studija iz 2016. pokazala je da zamena do 10 procenata pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Jedenje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane. Oko 40 procenata težine banane je u njenoj kori, a većinu vremena ova koža prepuna hranljivih sastojaka jednostavno se baci.

Naravno, kore od banane su prilično beskorisne kada su sirove. Ali ako su pravilno pripremljeni, mogu zaista imati prilično dobar ukus. One mogu čak i produžiti rok trajanja nekih proizvoda jer kore imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto važi i za druge voćne kore, kao što je koža manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus, prenosi "Sciencealert.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Još dve pulmološke promene otkrivene na preventivnim pregledima u Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje