• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski izum u službi zdravlja: Električna kašika čini hranu slanijom bez dodavanja više soli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kašika za zdravijii organizam

  • 0
so kašika soli Foto: Pexels / Marek Kupiec

Japanska kompanija za piće "Kirin Holdings" ima nov proizvod - u pitanju je električna kašiku koja slanu hranu čini slanijom bez dodavanja soli. Ova tehnologija je prošle godine dobila Ig Nobelovu nagradu za neobična istraživanja. Napravljena je da pozitivno utiče na ljudsko zdravlje.

Proizvođač će ovog meseca prodati 200 električnih kašika za so za 19.800 jena (127 dolara). Nadaju se da će za pet godina imati milion korisnika širom sveta i da će sledeće godine početi da ih prodaju na međunarodnom nivou. Kašika, teška 60 grama, napaja se litijumskom baterijom koja se može puniti.

Kašika, napravljena od plastike i metala, razvijena je uz pomoć profesora Univerziteta Meiji Homei Miiashita, koji je prethodno pokazao sličan efekat poboljšanja ukusa sa prototipom električnih štapića za jelo. Ovaj efekat funkcioniše tako što šalje blago električno polje iz kašike da koncentriše molekule natrijuma na jeziku, čineći ukus hrane slanijim, kako prenosi Rojters.

Prosečna odrasla osoba u Japanu konzumira oko 10 grama soli dnevno, dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Natrijum privlači vodu, zbog čega telo zadržava tečnost i povećava zapreminu krvi. Ovo, zauzvrat, podiže krvni pritisak i napreže srce i krvne sudove, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani udari i moždani udari.

Štaviše, hronični visok krvni pritisak (hipertenzija) može vremenom oštetiti bubrege, koji igraju ključnu ulogu u filtriranju krvi i održavanju ravnoteže elektrolita, uključujući nivo natrijuma. Višak natrijuma može poremetiti funkciju bubrega, potencijalno dovesti do bolesti bubrega ili pogoršati postojeće probleme sa bubrezima.

Osim zdravlja kardiovaskularnog sistema i bubrega, visok unos natrijuma ima implikacije na zdravlje kostiju. Istraživanja sugerišu da ishrana sa visokim sadržajem natrijuma može dovesti do povećanog izlučivanja kalcijuma iz kostiju, što bi ih vremenom moglo oslabiti i doprineti osteoporozi, piše "Wionews.com".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slavica je uprkos bolesti rodila sina koji danas ima 17 godina, ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje