• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su probiotici sve popularniji i kako se pravilno koriste: Objašnjava prof. Ivanović

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prof. Nevena Ivanović, vanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu, ističe da je upotreba probiotika rezultat sve većeg broja naučnih dokaza koji potvrđuju njihovu efikasnost u lečenju i prevenciji različitih zdravstvenih problema

  • 0
Prof. Nevena Ivanović Prof. Nevena Ivanović/ Foto: Privatna arhiva

Zašto sve više ljudi poseže za probioticima u rešavanju zdravstvenih problema?

Probiotici su postali centralna tema u medicinskoj sferi, a njihova popularnost raste iz više razloga. Prof. Nevena Ivanović, vanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu, ističe da je to rezultat sve većeg broja naučnih dokaza koji potvrđuju njihovu efikasnost u lečenju i prevenciji različitih zdravstvenih problema.

Kako se Srbija pozicionira u ovom kontekstu?

Kada je reč o probioticima, Srbija svakako ne zaostaje, kao zemlja sa ozbiljnim istraživačkim centrima, ističe prof. Ivanović. Postoje dobri primeri iz prakse. Jedan od njih je Probiotic Excellence Center, koji je dobio i međunarodna priznanja za inovativnu tehnologiju u oblasti probiotika. U pitanju je inovacija u oblasti povećanja stabilnosti probiotskih sojeva korišćenjem adekvatne ambalaže probiotskog proizvoda.

Kako ambalaža utiče na efikasnost probiotika?

S obzirom na osetljivost probiotskih mikroorganizama na spoljne uticaje poput kiseonika i vlage, adekvatna ambalaža postaje presudna. Prof. Ivanović dalje objašnjava kako inovativno pakovanje, poput aTECH tehnologije, igra ključnu ulogu u očuvanju stabilnosti probiotskih preparata, čime se osigurava njihova efikasnost na tržištu.

Tehničkim detaljima, objašnjava profesorka, odnosno primenom troslojnog blistera i kesice punjene inertnim gasom azotom postiže se dodatna zaštita od spoljnjih faktora kao što su kiseonik, svetlost i vlaga, čime se produžava rok upotrebe i garantuje kvalitet proizvoda.

Prof. Ivanović naglašava važnost očuvanja stabilnosti probiotskih preparata tokom celog procesa, od proizvodnje pa sve do krajnjeg roka upotrebe. Otkriva nam da je ključno da se broj živih mikroorganizama održi na potrebnom nivou, tj. u adekvatnoj dozi, te da je ambalaža od ključnog značaja za ovaj proces.

Bulardi Foto: Promo

Koliko su ovi rezultati važni za praksu?

Ovi rezultati su od ključnog značaja, zaključuje prof. Ivanović. Testiranje efikasnosti i sprovedene studije stabilnosti daju dodatnu sigurnost pacijentima, farmaceutima i lekarima, potvrđujući kvalitet i stabilnost probiotskih preparata.

Preporuka za kraj?

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira kvalitetnog probiotskog preparata, jeste probiotski soj, doza i adekvatna ambalaža. Uvek biramo probiotski soj koji se nalazi u svim svetskim smernicama. Jedan od najviše ispitanih i klinički dokazanih probiotskih sojeva za sve oblike dijareje je Saccharomyces boulardii. Da biste bili sigurni u kvalitet probiotskog preparata koji uzimate i da li ima adekvatan broj probiotskih kultura do kraja roka upotrebe, obratite pažnju i na njegovu ambalažu. Najnovija aTECH tehnologija specijalnog pakovanja garantuje efikasnost proizvoda do kraja roka upotrebe.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje