• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Popularna hrana koja bi mogla da vam pomogne da prestanete da pušite

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lista namirnica koje će vam pomoći da obuzdate želju za nikotinom

  • 0
cigareta, pušenje Foto: Shutterstock

Uoči Svetskog dana bez duvana za 31. maj 2024. godine zakazan je globalni događaj, koji izaziva pušače da odbace cigarete na puna 24 sata.

Stručnjaci su tim povodom, ne bi li vam pomogli da obuzdate želju za nikotinom i sprečili vas da odustanete od cilja, kako prenosi "Mirror", sastavili listu namirnica koja može da vam pomogne da ostavite cigarate.

Evo kakva ishrana može da vam pomogne da istrajete u odvikavanju od cigareta, uključujući i vrste vežbi koje radite koje takođe mogu da doprinesu vašem uspehu.

Jabuke, šargarepa i celer

Jedan od trikova da sprečite žudnju za pušenjem je da zaokupite ruke i usta. Grickanje štapića voća i povrća kao što su jabuke, celer ili šargarepa mogu da oponašaju ponavljajuću akciju podizanja ruke do usta, a istovremeno da vam drže i usta okupirana.

Studija iz 2007. je čak otkrila da voće i povrće mogu da pogoršaju ukus cigareta, što znači da ako zapalite cigaretu nakon što pojedete nešto, ona neće biti tako zadovoljavajuća. Zgrabite pakovanje unapred isečenih štapića od povrća i držite ga pri ruci. Posezanje za povrćem može da odrazi akciju posezanja za cigaretom kada vam se pojavi želja.

Ljudi koji se odvikavaju od nikotina često se suočavaju sa porastom apetita i bore se da svoju težinu drže pod kontrolom. Pošto je voće i povrće uglavnom sastavljeno od vode i vlakna, oni su odlična niskokalorična opcija "grickalica".

Mleko, sir i jogurt

Ako pokušavate da smanjite dnevni unos cigareta, dodavanje mlečnih proizvoda vašoj ishrani moglo bi da promeni igru. Primećeno je da pušenje nakon konzumiranja mlečnih proizvoda može ostaviti neprijatan ukus u ustima.

Dok se tačan uzrok ove reakcije još istražuje, veruje se da je u pitanju interakcija između laktoze koja se nalazi u mlečnim proizvodima i duvanskom dimu. Mleko se najčešće povezuje sa ovim efektom, ali ako niste ljubitelj, sir i jogurt takođe mogu da odrade posao. Ako čin pušenja učinite manje prijatnim, možda ćete biti manje skloni da zapalite još jednu cigaretu.

film, kokice Foto: Unsplash

Kokice

Kokice su još jedna niskokalorična grickalica koja vam može zauzeti ruke i usta kada se odričete pušenja. Spremite kokice, pospite malo soli po ukusu i uživajte u večeri bez dima.

Žen šen

Žen šen bi mogao da bude tajno oružje u borbi protiv želje za nikotinom. Istraživanja sugerišu da ovaj sastojak može da umanji efekte nikotina, čineći pušenje manje zadovoljavajućim i stoga manje privlačnim. Čaj od ženšena je popularan izbor, ali možete da ga dodate i u prahu u smutije.

Integralna hrana prepuna vlakana

Nije neuobičajeno da vam apetit poraste nakon što ste ugasili poslednju cigaretu. Da biste obuzdali tu želju, pokušajte da u svoju ishranu uključite hranu bogatu vlaknima, kao što su hleb od celog zrna i žitarice.

To će vam pomoći da se duže osećate sito.

Sveže ili smrznuto voće

Kada prvi put odbacite naviku pušenja, uobičajeno je da osetite želju za hranom i povećan apetit, često sa novootkrivenom sklonošću ka slatkišima. Iako povremena čokoladica ili paket slatkiša mogu da zadovolje ove žudnje, ključno je da održavate uravnoteženu ishranu i da ne postanete sada previše zavisni od slatkih poslastica.

Grickanje svežeg ili smrznutog voća kao što su grožđe, jagode i pomorandže može da vam pomogne da obuzdate želju za šećerom.

Žvakaće gume ili bombone od mente bez šećera

Žvakanje žvaka ili mentol bombona bez šećera takođe mogu da vam pomognu u borbi protiv žudnje za cigaretama tako što će vam usta biti zauzeta i odvratiti vam pažnju od osećaja praznine. Međutim, važno je da odaberete opcije bez šećera jer šećer može da pojača vašu želju za cigaretama, upozorava Američko udruženje za borbu protiv raka.

Šta da izbegavate

Takođe može da vam bude korisno i da izbegavati određenu hranu i pića koja mogu da vam pojačaju žudnju prema cigaretama. Na primer, kafa može da izazove želju za cigaretom, jer se to dvoje često konzumiraju zajedno.Međutim, možda nije mudro da pokušate da isključite oboje iz svog života u isto vreme, jer odricanje od dva zadovoljstva može da oteža postizanje vašeg cilja da se odreknete cigareta. Umesto toga, pokušajte da se uverite da imate neke grickalice od voća ili povrća pripremljene kod sebe da ih uzmete posle kafe kako biste obuzdali žudnju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li će Beograđani posećivati kafiće i restorane ako na snagu stupi Zakon o zabrani pušenja?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje