• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto grmljavina izaziva glavobolju i trik kako da je sprečite: U susret najavljenoj promeni vremena

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najavljeni pljuskovi i grmaljavine za sutrašnji dan su potencijal i za glavobolje izazvane vremenskim prilikama, a evo i zašto

  • 0
Glavobolja, oluja Foto: Shutterstock

Grmljavina koja je vesnik jake oluje, ujedno može da najavi i dolazak bolnih glavobolja.

Prema navodima Briganskog zdravstvenog nacionalnog servisa, vreme i vaše zdravlje su povezani, a kako je za sutra najavljeno vrlo nestabilno vreme u Srbiji, praćeno pljuskovima i grmljavinom, tako i potencijal za glavobolje izazvane vremenskim neprilikama - raste.

Srećom, postoje neke preventivne mere koje mogu da se preduzmu kako bi se smanjio uticaj grmljavina i oluja na bol u glavi. Oni koji su podložni glavobolji mogu da dožive pojačanu nelagodnost kada je nebo sivo i puno oblaka, ili kada je povećana vlažnost vazduha, rast temperature i naravno oluje.

To je zapravo, zbog toga što, kako navodi "Mirror", porast atmosferskog pritiska, često povezan sa vremenskim promenama, može  da izazove hemijske i električne promene u mozgu. Ova promena okoline i temperature može da iritira nerve, što dovodi do glavobolje koje mogu traju od 30 minuta do nekoliko sati.

Sombor, nevreme, munje, grmljavina Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Stručnjak za hidrataciju Nik Hird, podelio je nekoliko savet kako možete da upravljate glavoboljama i migrenama koje mogu da budu izazvane grmljavinom.

- Postoje načini da se ovaj problem spreči pre nego što se pojavi, ali morate uvek da budete svesni vremenske prognoze i da ostanete hidrirani, jer će upravo to da preduhitri simptome koji mogu da vas pogode usled promene vremena. Proaktivnost je najbolji način za rešavanje glavobolje izazvanih vremenskim prilikama - ističe Hird i dodaje:

- Praćenjem vremenske prognoze, možete da predvidite potencijalne okidače glavobolje i da budete proaktivni. Dehidracija je podmukli neprijatelj, posebno tokom vlažnog vremena, zato stalno pijte vodu, čak i ako ne osećate potrebu.

Prema stručnjaku i znojenje je takođe uobičajeno tokom oluja, ali za one koji pate od glavobolje, daleko je važnija informacija da upravo tada gubite dosta elektrolita.

- Elektroliti su od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje nerava. Razmislite o pićima sa pojačanim elektrolitima kako biste nadoknadili ove minerale i pomogli sprečavanje glavobolje - naglašava stručnjak.

Ako ste skloni glavoboljama, Hird ističe da je veoma važno da imate i lekove pri ruci.

- Iako je prevencija važna, opuštanje je takođe ključni aspekt tokom oluja jer stres može da izazove glavobolju takođe. Bilo da se kupate, čitate knjigu ili meditirate, sve ovo može da vam bude od pomoći da vas ne zaboli glava - zaključuje ekspert.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vežbe protiv bolova u vratu i glavobolje: Odlične su za sve one koji dugo sede

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje