• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pomešali su simptome, mislili su da je u menopauzi, a onda joj rekli da joj je ostalo još 4 godine života

Vreme čitanja: oko 3 min.

Greška lekara može nekad zaista da bude dramatična

  • 0

Kejti Stivenson (49) je kao i svaka žena kada dođe u neke godine doživele određene promene. Naime, ona je ušla u menopauzu, međutim desilo joj se nešto posle čega je dobila šansu da podigne svest o svom zdravlju.

Ova žena, inače agent za nekretnine, živi sa suprugom i dvoje dece. U jednom trenutku, ona je dobila bolove, što ju je nateralo da ode kod lekara. Urađeni su joj krvni testovi, ultrazvuk i CT skener koji su otkrili da ima upalu slepog creva, ali i promene ćelija u jajnicima i jajovodima. Tri dana kasnije rešili su da joj uklone slepo crevo, pa joj je uzet i uzorak levog jajovoda i jajnika kako bi bila urađena biopsija.

Ono što je interesantno jeste da je jedan lekar rekao da verovatno nema razloga za brigu, dok je drugi rekao da je mogućnost da ima rak, piše "The Sun".

Posle pet dana boravka u bolnici, Kejti je otpuštena i čekala je mesec dana dok nije dobila rezultate biopsije. Za vreme ovog perioda, ona je bila nervozna, ali posle tri nedelje počela je da veruje da nije ništa ozbiljno, pa da je zato ne zovu, verujući da nije hitan slučaj. Međutim, istina je bila mnogo gora. Kada je došla kod lekara, rekli su joj da ima rak jajnika u prvoj fazi, da je agresivan, ali da su ga na vreme otkrili.

Kada Kejti vrati film, seća se da je šest meseci pre otkrivanja dijagnoze bila kod svog lekara opšte prakse, žaleći se na simptome poput čestog odlaska u toalet, nadimanje posle jela ali i bolova u stomaku, na šta joj je lekar rekao da je to perimenopauza - period koji "najavljuje" menopauzu.

Dve nedelje posle saznavanja pravog stanja, Kejti je imala potpunu histerektomiju, odnosno potpuno uklanjanje jajnika i jajovoda, da bi počela petomesečnu hemioterapiju u februaru 2021. godine. Za sve to vreme, ona je osećala nalete vrućine, nesanicu, umor, trnce u prstima na rukama i na nogama, a sve je to bilo uzrokovano hemioterapijom.

Već u junu rečeno joj je da nema naznaka raka, ali da će biti praćena krvnim testovima na svaka tri meseca kako bi prosto samo pratili njeno stanje. Tada je Kejti osećala olakšanje jer je bila spremna da nastavi sa svojim životom.

Ipak, doživela je novi šamar.

U septembru 2022. pozvali su je kako bi joj rekli da su testovi koji prate njene indikatore raka jajnika - značajno porasli. Skenerom je utvrđeno da se rak proširio na trbušnu dublju i da je neizlečiv. Tada su joj saopštili da ima samo četiri godine života.

Već sledećeg meseca, Kejti je otišla na operaciju trbušne dublje, povećali su joj doze hemioterapije, a i počela je da uzima lek za uništavanje rasta ćelija raka. Kada ni njih više nije mogla da uzima, onkolog joj je propisao nove. Na svaka dva meseca joj kontrolišu krv, a ove godine u maju rezultati su bili stabilni.

- Teško je živeti sa neizlečivim rakom. Međutim, prihvatila sam da ima neizlečivi rak, ali još uvek živim život punim plućima - rekla je Kejti.

Ona je postala član dobrotvorne organizacije u kojoj podiže svest o ginekološkom zdravlju i želi da pomogne drugima posle onoga što je ona preživela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zdravo sa Ivanom: Rak grlića materice je izlečiv, dok rak jajnika predstavlja najopasniju bolest!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje