• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve više mladih osoba u Velikoj Britaniji oboleva od raka: Način ishrane najodgovorniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanje ukazuje da je uzrok i upotreba zaslađivača u prerađenoj hrani

  • 0
brza hrana Foto: Shutterstock

Sve više mladih osoba oboleva od raka, a broj slučajeva raste dvostruko brže kod mlađih od 50 godina, pokazuje istraživanje koje su sproveli naučnici u Velikoj Britaniji. Novi dokazi pokazuju da je porast broja obolelih od raka povezan sa štetnim bakterijama u crevima i hroničnom upalom koju uzrokuje način ishrane, piše "Tajms".

Stopa obolevanja od raka među Britancima starosti od 25 do 50 godina porasla je 24 odsto od 1990. godine, što je veći porast broja obolelih nego kod bilo koje druge starosne grupe. Istraživanje je takođe pokazalo da će se taj procenat povećati do 2040. godine.

Drugi najveći zabeležen porast broja obolelih i to 16 odsto zabeležen je kod mlađih od 25 godina, dok je najmanji porast, 10 odsto kod starijih od 75 godina.

Stručnjaci ocenjuju da je novi faktor rizika obolevanja od raka promena ishrane u poslednjih 30 do 40 godina, kao što je upotreba zaslađivača u prerađenoj hrani.

Podatke je objavila najveća svetska nezavisna organizacija za istraživanje raka Kenser Risrč UK (Cancer Researć UK) na sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Čikagu. Na konferenciji je utvrđeno da pacijenti u početnoj fazi raka creva imaju više štetnih crevnih bakterija, što je povezano sa lošom ishranom i obrađenom hranom.

Ove bakterije mogu dovesti do hronične upale ili mutacija u DNK, što uzrokuje formiranje tumora.

Naučnici sa Državnog univerziteta u Ohaju otkrili su takođe da mlađi od 50 godina koji boluju od raka creva imaju ćelije koje izgledaju 15 godina starije od njihovog stvarnog uzrasta, potencijalno zbog oštećenja od dugotrajne upale povezane sa štetnim bakterijama creva, navodi "Tajms".

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Alergije, vremenske oscilacije, stres: Doktorka savetuje kako se izboriti sa negativnim pojavama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje