• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Muž joj je dobio demenciju u 36. godini: "Kada je sin počeo da priča, Li je prestao"

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kristin nije prepoznala prve simptome

  • 0
doktor, demencija, mlad čovek, ordinacija Foto: Shutterstock/R Photography Background

Li Holovej (36) je 2016. godine izgubio potpuno interesovanje za mnoge stvari u životu, pre svega za posao ali i za ličnu higijenu. Uz sve to, njegova supruga Kristin je primetila i neke drastične promene ponašanja. Nikada ga nije videla takvog, što ju je nateralo da se obrati stručnjacima.

Lekari su isprva mislili da on preživljava psihički stres, ali posle nekoliko testova kojima je podvrgnut, Liju je dijagnostikovana frontotemporalna degeneracija, odnosno najčešći tip demencije kod osoba mlađih od 60 godina.

Ono što je sada njegova žena "povezala" jeste da je on u trenutku njihovog zabavljanja, na početku veze, imao strašne migrene i da je mnogo spavao. Međutim, njoj tada nije ništa ukazivalo da je nešto ozbiljno. Neke studije sugerišu da je migrena uzrokovana šumom na srcu, što je Li imao pa je sve to povezao na taj način. Međutim, on je otišao na operaciju srca i bila je uspešna. Osećao se dobro i vratio se svakodnevnim aktivnostima.

A onda je posle više od godinu dana usledila promena. Iako je on jedan od osnivača kompanije, počeo je da dolazi s posla veoma kasno, više nego ikada ranije, a ono što takođe nije imalo smisla jeste da je prestao da se tušira svaki dan, kao što je do tada radio. Znao je da se probudi sutradan i da obuče odeću od prethodnog dana. To joj je bio znak da nešto ne valja, jer je Li jako vodio računa o svom izgledu.

lekar, pacijent Foto: Shutterstock

U tom trenutku je Kristin bila u šestom mesecu trudnoće i spremala se da uzme trudničko, pa je i on uzeo odmor, nadajući se da će mu pomoći jer je verovao da je sve posledica operacije. Na kraju je i dao otkaz, a onda je žena počela da se brine.

- Postao je apatičan i nije delovao uopšte angažovano za život. Nije mario za aktuelne stvari, već samo one koje su se desile u prošlosti - rekla je Kristin, prenosi "Self".

Nije izlazio iz pidžame i vreme bi provodio gledajući televiziju i uopšte nije pokazivao motivaciju da bude produktivan. Kako je i ona provodila dosta vremena u kući, primetila je drastične promene u njegovom ponašanju. Počeo je da broji stepenice u kući, kao i drveće u dvorištu, a i opsesivno je pričao kako je preživeo operaciju na srcu.

- Posle porođaja je došla moja mama da mi pomogne i ona je jedina koja je videla kakva je naša svakodnevica. Pojačala se apatija i opsesivna sklonost ka nekim stvarima - počeo je da dodiruje svaki ugao radne površine, a i odbijao je da se tušira. Uz to, postao je nostalgičan za nekim ljudima i situacijama - kaže Kristin, koja je bila izbezumljena.

Na kraju su otišli kod bračnog psihoterapeuta koji nije mnogo toga otkrio o njihovom odnosu. Stručnjak je predložio da poseti psihijatra, a onda je krenula agonija. Posetio je sve vrste lekara, uključujući i opštu praksu, kardiologa, neurologa, psihijatra i neuropsihologa.

par, ljubavni par, ruke, prsti Foto: Unsplash/Ryan Franco

Potencijalni problem je video neuropsiholog koji je rekao da postoje dve opcije: ili je imao dubok psihološki prekid ili nešto neurološki nije u redu. I pored toga, niko nije imao odgovor. Onda je psihijatar rekao da ona mora biti jaka u celom procesu, jer je muž imao redak oblik demencije. To je bilo poslednje što je očekivala da čuje. Bilo je potrebno skeniranje mozga ali i magnetna rezonanca glave i ustanovljeno je da postoji atrofija u mozgu koja nije u skladu sa uzrastom pacijenta.

Kristin se ceo život srušio.

Uzela je odmor i posvetila se njemu. Išli su na ispitivanja, a on je sve vreme mislio da je zbog operacije srca koju je imao. Posle analiza je ustanovljeno da nije genetski tip već oblik koji se razvio slučajno. Međutim, bolest je bila progresivna.

Pomagali su nam i njegovi i moji roditelji. Li je znao da izađe iz kuće da šeta i da ne zatvori vrata, ili da pređe ulicu bez da pogleda da li ide automobil. Situacija nije nimalo bila bezbedna. Kristin je morala da se vrati na posao, a morala je i da se brine za sina kao i za muža.

Stanje danas

Li danas ima 43 godine i poslednje dve godine je proveo u ustanovi u kojoj dobija kompletnu negu. I dalje je fizički aktivan ali neverbalan. Interesantno, kada je sin bio sposoban za nošu, Li je počeo da mokri u pantalone. Kada je sin propričao, Li je tada prestao.

Kristin samo želi da on bude srećan, a ona i sin će mu pomagati koliko budu mogli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Ruka u ruci": Ćerka Brus Vilisa emotivnom objavom sa rastužila milione

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje