• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovije istraživanje: Nova vakcina protiv melanoma pokazala trajnu efikasnost

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ispitivanje na 157 pacijenata je pokazalo da su posle dve i po godine pacijenti sa melanomom koji su primili tu vakcinu imali ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto

  • 0
melanom, koža, melanom kože Foto: Shutterstock/Delovely Pics

Nova vakcina za lečenje melanoma ima ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto, pokazala je nova studija.

Farmaceutska kompanija Moderna i njihov partner "Merk i Ko" saopštili su da je njihova vakcina protiv raka kombinovana sa lekom koji se koristi za lečenje raka Keitrud i da su rezultati pokazali trajnu efikasnost, prenosi "prenosi Skaj njuz".

Ispitivanje na 157 pacijenata je pokazalo da su posle dve i po godine pacijenti sa melanomom koji su primili tu vakcinu imali ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto. Decembarski izveštaj, koji je pratio stanje pacijenata u poslednje tri godine, otkrio je da je došlo do smanjenja rizika od recidiva ili smrti i to za 49 odsto među pacijentima koji su primili vakcine u odnosu na one koji su koristili samo lek Keitrud.

Profesor Đorđina Long, kodirektor Instituta za melanom u Australiji, izjavila je da nova vakcina pruža mogućnost za transformaciju tretmana raka širom sveta.

- Ova vakcina je jedno od najvećih dostignuća, ne samo kada je u pitanju melanom, nego i druge vrste raka - rekla je Long.

Prema podacima Međunarodnog svetskog fonda za istraživanje raka, od melanoma godišnje oboli više od 150.000 ljudi širom sveta.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje