• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tinejdžeri i penzioneri utiču na porast polno prenosivih infekcija u Engleskoj: Struka ovo navodi kao razlog

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekordni porast upućuje na alarm

  • 0
penzioneri Foto: Freepik

Tinejdžeri i penzioneri podstiču porast seksualno prenosivih infekcija dok gonoreja i sifilis dostižu rekordno visok nivo, pokazuju zvanični podaci.

U Engleskoj je prošle godine dijagnostikovano 401.800 novih polno prenosivih infekcija, što je 4,7 odsto više u odnosu na 383.789 u 2022, prema podacima Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva. Najveći rast u odnosu na prethodnu godinu zabeležen je kod dece uzrasta 13 i 14 godina, gde je taj broj porastao za skoro petinu (19,5 odsto), na 459. Slede penzioneri od 65 i više godina, a broj novih slučajeva je porastao za 18,2 odsto na 2.885, navodi "Dailymail", prenoseći podatke UK Health Security Agency.

Šta stoji iza ovog fenomena?

Tinejdžeri se upuštaju u rizičan nezaštićeni odnos nakon upoznavanja preko aplikacija za sastanke, dok penzioneri započinju nove odnose nakon razvoda ili nakon što im je preminuo partner.

Takođe je izražena zabrinutost zbog toga što deca kopiraju ono što vide u filmovima za odrasle, sadržaj kojem se slobodno može pristupiti na mobilnim telefonima. Prošle godine je dijagnostikovano 85.223 slučaja gonoreje, što je najveći broj otkako je registrovana 1918. godine. Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da su neki sojevi otporni na antibiotike i kažu da infekcija može izazvati bol, iscedak i neplodnost.

foto Freepik.com foto Freepik.com

U međuvremenu, slučajevi sifilisa su na najvišem nivou od 1948. godine, sa 9.513 dijagnostikovanih slučajeva prošle godine. Dok je većina slučajeva dijagnostikovana među gej muškarcima, UKHSA je saopštila da postoji veći „proporcionalni porast“ dijagnoza sifilisa među heteroseksualnim muškarcima i ženama.

Hlamidija je činila skoro polovinu svih otkrivenih novih SPI, sa 194.970 dijagnoza u 2023. Bilo je i 27.167 prvih epizoda genitalnog herpesa i 26.133 novih genitalnih bradavica.

- Seksualno prenosive bolesti mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje bez obzira na godine, pol ili seksualnu orijentaciju. Najbolji način da smanjite rizik od infekcije je da dosledno i pravilno koristite kondom sa novim ili povremenim partnerima - istako je epidemiolog Muhamed Hašim, a prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Besplatno anonimno testiranje na HIV tokom cele godine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje