• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sutra je najpopularniji dan za početak dijete: Evo šta stručnjaci poručuju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne važi isti plan ishrane za svakoga

  • 0
Dijeta Foto: Shutterstock

Prosečna osoba pokušava tri restriktivna plana ishrane godišnje - što retko funkcioniše na duži rok. Ali četvrtak 6. jun najpopularniji je dan za početak zdravstvenog putovanja, piše "Mirror.co.uk".

Milioni ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva pripremaju se za poslednji letnji napor za mršavljenje sa sutrašnjim danom. Istraživanje otkriva da zapanjujućih 88 odsto pojedinaca planira da krene na poslednju letnju dijetu ove nedelje. Međutim, studija takođe naglašava zamke modnih dijeta, pri čemu prosečna osoba pokušava da ograniči restriktivni plan ishrane tri puta godišnje, samo da bi videla kako nestaje nakon 16 dana.

Značajan deo učesnika, 25 odsto, smatra dijetu zamornom i izazovnom za održavanje, dok 14 odsto izražava frustraciju zbog neuspeha. Stručnjaci upozoravaju na jedinstveni pristup kontroli težine, naglašavajući da pojedinačna tela različito reaguju na različite namirnice.

Nutricionista Lili Sauter naglašava potrebu za personalizovanim pristupom, rekavši: „Sa trećinom Britanaca koji priznaju da trenutno pokušavaju da poboljšaju svoju težinu i ishranu, čini se da traže brze odgovore koji pretpostavljaju da jedna veličina odgovara svima, ali ovo nije slučaj“.

Umesto da se pribegava brzim rešenjima, studija Lingo by Abbott se zalaže za fokusiranje na dugoročne održive promene, uključujući pažljivu ishranu i istraživanje različitih opcija u ishrani kako bi se otkrilo šta najbolje funkcioniše za svakog pojedinca.

Korišćenje uvida sa monitora glukoze može vam pomoći da razumete kako vaše telo reaguje na faktore koji se odnose na zdravlje, kao što su hrana koju jedete, san, stres i vežbanje, što takođe može uticati na vašu težinu. Posedovanje ovih informacija može vam pomoći da izvršite promene koje su potrebne za postizanje vaših zdravstvenih ciljeva."

Studija je takođe otkrila da se svaki deseti Britanac oseća kao da je stalno na dijeti, pri čemu jednak procenat priznaje svoju zbunjenost u pogledu nutritivnih potreba i kako da poboljšaju svoje navike u ishrani, izveštava Bristol Live. Gospođa Soutter je dodala:

„Svaka osoba ima svoj skup genetike, biologije i različitih faktora koji utiču na njihovu težinu i zdravlje. Ono što funkcioniše za jednog pojedinca možda neće raditi za drugog, a dužina vremena potrebnog za postizanje određenih ciljeva uveliko varira od osobe do osobe, zato savetujem ljudima da isprobaju personalizovani pristup ishrani."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje