• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni načini kako da se rešimo afti: Ranice u ustima koje mogu jako da bole, sada su prošlost

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Efikasni su načini kako da ih se otarasite i vi i vaša deca

  • 0
afte, usne, rana u ustima, gunsafe Foto: Shutterstock/p_saranya

Možda niste znali, ali afte koje nam se pojavljuju u ustima mogu doneti ozbiljan bol. Osim toga, mogu da smetaju tokom jela ili čak i tokom razgovora, a kada vam nešto remeti svakodnevni život onda počne jako da vas iritira.

Dobra stvar je što te afte ne moraju da traju dugo, a posebno uz ove savete da ih se, kako vi tako i vaša deca, lako oslobodite.

Pre svega šta su afte?

To su bolne, plitke rane usta. Počinju kao bele rane, da bi postale žućkaste boje okružene crvenilom i mogu biti od jednog milimetra do 2,5 centimetra, piše "Merakilane". Tačan njihov uzrok nije poznat ali mogu da se jave iz različitih razloga. To između ostalog može biti stres, umor ili manje povrede u ustima, a ženama se može javiti i tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, određena hrana ih može prouzrokovati, između ostalog citrusno i kiselo voće i povrće (limun, ananas, pomorandže, smokve, jagode, paradajz). Isto tako i određeni lekovi i nedostatak vitamina B3, B9, B12, cink, gvožđe ili kalcijum.

Lečenje afti za decu:

  • Jogurt - dovoljna je jedna šolja kako bi pospešilo brže zarastanje rana.
  • Ispiranje sode bikarbone - ona će vratiti pH ravnotežu i smanjiti upalu; dovoljno je da sipate kašičicu sode bikarbone u čašu vode i da dete nekoliko put u toku dana ispira usta ovom tečnošću.
  • Čaj od kamilice - kada skuvate čaj od kamilice, kesicu čaja dok je još topla držite na mestu afte nekoliko puta dnevno; ako se osuši, pokvasite je vodom.

Kako da se odrasli reše afti?

  • Ispiranje slanom vodom - slično kao sa sodom za decu; jednu kašičicu soli pomešajte u pola šolje vode i ispirajte oko 30 sekundi na svakih par sati.
  • Med - poznat kao antibakterijsko i antiinflamatorne sposobnosti, med može smanjiti veličinu afte, bol i crvenilo; dovoljno je par puta staviti ga na aftu.
  • Žalfija - kao što je dobra žalfija za ispiranje grla, tako je dobra i za afte; ako nemate svežu žalfiju koju ćete ubaciti u vodu, u apoteci možete kupiti vodu sa žalfijom i radiće isti posao.
  • Kokosovo ulje - ova vrsta ulja ima antimikrobna svojstva zbog čega može izlečiti afte uzrokovane bakterijama i sprečiti njihovo širenje; nemojte štedeti prilikom nanošenja kokosovog ulja na aftu.
  • Ehinacea - poznata je po svojstvu zaceljivanja rana i jačanja imuniteta, a pomaže i u otklanjanju afti; dodajte kašičicu tečne ehinacee u šolju vode pa tom tečnošću isperite usta.
  • Jabukovo sirće - ono je skoro lek za sve jer kiselina koja se nalazi u njemu može pomoći u ubijanju bakterija koje iritiraju ranu; međutim budite oprezni prilikom korišćenja jer kisela hrana može da pogorša stvar; dovoljna je kašičica sirćeta na čašu vode za ispiranje usta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Možeš i da pričaš i da piješ i da se ljubiš: Izmislili nakit koji zakačiš za usne

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje