• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Probudila se ubeđena da je ubila muža: Ušla u istraživanje za lečenje Parkinsonove bolesti, dobila traumu

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je nastalo zbog kliničkog traganja za lečenjem Parkinsonove bolesti

  • 0
Kompjuter mozak interfejs Foto: Shutterstock.com

Pedesetočetvorogodišnja Šeron Martin probudila se ubeđena da je ubila svog muža nakon što je dobila infekciju od implantata umetnutog u njen mozak, u okviru kliničkog ispitivanja. Njen svet se okrenuo naglavačke kada se probudila na, za šta je verovala, krvavom mestu zločina, u julu 2021.

Mogla je jasno da vidi krv po celoj spavaćoj sobi, kao i pištolj kojim je mislila da je upucala svog muža Krisa. Ali, u stvarnosti, ništa nije bilo tamo, a Kris je sigurno i čvrsto spavao pored nje.

Njeno vrištanje u strahu od onoga što je mislila da se dogodilo probudilo je Krisa, koji je bio zbunjen i nije razumeo šta se dešava. Nakon što su je uverili da je Kris dobro, gospođa Martin je sela na ivicu svog kreveta, osećajući se kao da vidi sebe odozgo kako je „kontroliše lutka“.

Uzrok i razvoj situacije

Hitno je prevezena u bolnicu Sautmid u Bristolu, gde su joj pronašli slobodnu tečnost (edem) i cistu na mozgu. Na kraju je otkriveno da je izvor problema titanijumski implant koji je gospođa Martin dobila nekoliko godina ranije, kao deo kliničkog traganja za lečenjem Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je neurodegenerativno stanje koje uzrokuje bol, drhtanje udova i poteškoće u kretanju. Svakog sata dijagnostikuje se kod još dve osobe, a bolest košta NHS više od 725 miliona funti godišnje, u Velikoj Britaniji. Lekovi koji se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti deluju povećanjem nivoa dopamina.

Protein rasta, ugrađen u Šeronino moždano tkivo je u početku činio čuda, zaustavljajući joj tremore. Iako su rezultati istraživanja bili neubedljivi i istraživanje je prekinuto, pločica nije izvađena iz mozga gospođe Martin, što je ultimativno rezultiralo infekcijom.

mozak skener rak  mozga Foto: Shutterstock

- Probudila sam se oko šest ujutro zbog lekova, ali sam mislila da sam ubila svog muža. Videla sam njegovo telo, pištolj, krv, bilo je kao u filmu. Samo sam vrištala. To je poslednja stvar koju vidim pre nego što odem u krevet. Sada imam dijagnozu posttraumatskog poremećaja.

- Tretman je zaista pomagao. Nisam podrhtavala, ravnoteža mi se popravila. Titanijumski priključak je bio iza mog levog uha. Sada mi je ceo sistem uklonjen - govori Šeron za "Dailymail".

- Ponekad još uvek ne znam gde se nalazim, samo se izgubim u nasumičnim trenucima. Mislim da je prava Šeron odavno otišla. Bio je moj izbor da učestvujem u istraživanju, ali sam mislila da će postojati neka vrsta naknadne nege. Nisam dobila čak ni izvinjenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Duboka moždana stimulacija za obolele od Parkinsonove bolesti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje