• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog jedne tablete počela je da gori iznutra: Umalo je umrla zbog opekotina i oslepela, a još uvek nema leka

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ličilo je na upalu pluća, a onda i konjuktivitis, a onda je započela noćna mora

  • 0
Šarlot Gilmor Charlotte Gilmour Foto: Društvene mreže

U oktobru 2023. godine, Šarlot Gilmur počela je uzimati novi lek, kako bi nastavila lečenje svojih mentalnih zdravstvenih problema.

Četiri nedelje nakon što je počela da uzima novi lek, nazvan lamotrigin 24-godišnja učiteljica plesa dobila je od tešku infekciju pluća koja nije mogla da se izleči.

Mesec dana kasnije, probudila se s bolnim osipom oko očiju, za koji je pretpostavila da je konjuktivitis. Međutim, nakon što je otišla svom lekaru, saznala je razornu vest.

Šarlot je patila od izuzetno retkog i često smrtonosnog stanja nazvanog Stevens-Johnsonov sindrom (SJS), poremećaja kože i sluznica.

Obično je izazvan lekom i počinje simptomima nalik gripu, a zatim sledi bolan osip koji se širi i stvara plikove. Može biti smrtonosan u mnogim slučajevima, sa visokom verovatnoćom ozbiljnih komplikacija, uključujući upalu pluća, preplavljujuće bakterijske infekcije uključujući sepsu i višestruko otkazivanje organa.

- Uvek sam imala slab imunitet, naročito kada sam bila dete. Uvek bih hvatala prehlade i gripove. Ali ništa tako ozbiljno kao ovo. Počela sam uzimati lekove za depresiju i anksioznost. Moj lekar je uvek bio veoma oprezan prilikom početka novih tretmana.

Pokušavala sam različite antidepresive tokom nekoliko godina i ništa se nije činilo da mnogo pomaže. Oko mesec dana nakon početka, razbolela sam se od infekcije pluća. Išla sam na rendgenske snimke, krvne analize i uzimala antibiotike, ali infekcija nije prolazila. Onda sam se jednog dana probudila s osipom i pomislila da je konjuktivitis, ali ispostavilo se da je to bio početak noćne more - rekla je Šarlot za "News.com.au".

Mali osip je uskoro eksplodirao preko celog njenog lica i tela, stvarajući bolne plikove koji su je doveli do najgoreg bola u njenom životu. Bolove je opisala "kao da gori iznutra", i sećala se kako je jednostavno "otupela" od onog teškog bola kroz koji je prolazilo njeno telo.

Bolni čirevi proširili su se unutar njenih usta, ostavljajući je nesposobnom da jede i potrebna joj je bila cev kako bi dobila ishranu. Njena bešika takođe je bila puna plikova i bila je potrebna kateterizacija kako bi mogla da urinira.

- Bila sam u bolu i peckanju, ma u ogromnom bolu. Tokom sledećih nekoliko dana, moji osipi potpuno su se pretvorili u plikove. Moj desni rukav i usta izgledali su najgore. Nisam mogla ništa da jedem jer su mi desni umirali i ljuštili se, tako da sam morala da imam sondu za hranjenje zajedno s kateterom - priseća se dalje mlada Šarlot.

Šarlot Gilmor Charlotte Gilmour Foto: Društvene mreže

Kada je zvanično dijagnostikovana sa Stevens-Johnsonovim sindromom, rekla je da je bila zbunjena jer nikada pre nije čula za tu bolest. Međutim, nakon razgovora s doktorima, suočila se s jezivim saznanjem da možda neće preživeti.

- Znala sam da je smrt realna mogućnost. Toliko me je to uplašilo. Pokušavala sam da ne guglam mnogo tome kako ne bih previše razmišljala. Moj medicinski tim je bio dobar u tome da me ne plaši, dok mi je govorio činjenice. Ali znala sam osnove o tome šta se dešavalo - kaže ona.

Šarlot je privremeno izgubila vid zbog količine plikova koji su se formirali u njenim očima. Objasnila je da skoro nije mogla spavati, čak je jednom ostala pet dana bez sna, jer je bila prestravljena da se "možda nikada neće probuditi".

Tokom celog tog iskustva, bila je u stalnom, nepodnošljivom bolu.

- Nisam mogla da se pogledam u ogledalo. Znala sam da bih emotivno pukla ako bih previše gledala svoj odraz. Trebalo je da budem što mentalno jača da bih preživela. Slikala bih se, ili tražila mami da napravi fotografije, jer sam znala da kada ozdravim, poželeću da vidim napredak. Bol je bio neizdrživ, osip je bio vrela vatra. Bilo je kao kada se slučajno opečete peglom, ali po celom telu.

Stavili su me na terapiju sa fentanilom i ketaminom kako bi mi olakšali bol na tri nedelje, ali čak ni to nije uspelo da reši problem. Sledeći korak bi bio indukovana koma, ali sam molila mamu da se to ne dogodi - navodi ona.

Nema leka za Stevens-Johnsonov sindrom, ali pacijentu sterosidi i terapije za kontrolu bola može dosta olakšati. Jedina opcija je pustiti bolest da teče svojim tokom i da bolnica učini sve što je u njihovoj moći da održe pacijenta u životu.

Šarlotje ostala u bolnici 30 dana zaredom dok joj konačno nije bilo dozvoljeno da izađe i oporavlja se kod kuće. Iako joj je danas mnogo bolje, i dalje pati od dugoročnih nuspojava, poput povremenih pogoršanja i novih plikova koji se pojavljuju u njenim očima kada se umori.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lidija je godinama čekala novu jetru, a onda je porodica iz Bijeljine donirala organe svoje ćerke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje