• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove četiri namirnice su važne za povećanje ženskog i muškog libida

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

I jedno piće je veoma efektno

  • 0
momak devojka veza zagrljaj poljubac Foto: Freepik/ lookstudio

Funkcionalan seksualni nagon povezan je sa osećanjem fizičkog i emocionalnog zdravlja, tako da nije iznenađenje da hrana koju jedete igra ulogu u poboljšanju vašeg seksualnog života. Ishrana može da koristi vašem seksualnom životu na mnogo načina: jačanje libida poboljšava protok krvi i zdravlje srca.

Ishrana bogata povrćem i nemasnim proteinima takođe može pomoći u sprečavanju poremećaja koji utiču na vaš libido, kao što su metabolički sindrom i hormonska stanja.

Sledećih sedam namirnica su prepune hranljivih materija koje mogu da podstaknu vaš libido i pobošljaju vaše zdravlje.

1. Ostrige

Kavijar, ostrige, španska šunka, tartufi Foto: Pixabay

Verovatno ste čuli za afrodizijačka svojstva ostriga. Razlog za to je što su ostrige bogate cinkom. Ovo jedinjenje povećava protok krvi, što može pomoći protoku krvi do polnih organa. Cink može biti posebno važan u muškoj plodnosti, jer pomaže u regulisanju nivoa testosterona.

Prema pregledu iz 2018. godine, nedostatak cinka ima negativan uticaj na nivo testosterona. Ostrige sadrže više cinka nego bilo koji drugi izvor hrane, a jedna porcija obezbeđuje 673 odsto potrebne dnevne vrednosti.

2. Losos

Mačiji kolač od lososa i slatkog krompira Foto: Pixabay

Losos je dobro poznat po tome što ima omega-3 masne kiseline koje su zdrave za srce. Riba sa ružičastim mesom, kao i sardine, tunjevina i palma, mogle bi da igraju ulogu u održavanju zdravlja vašeg tela i vašeg seksualnog života.

3.  Orasi i semenke

proteini ishrana biljna ishrana Foto: Shutterstock

Umesto slatkiša, probajte da grickate šaku orašastih plodova i semenki. Indijski oraščići i bademi su prepuni cinka, dok mnoštvo zdravih grickalica sadrži L-arginin koji utiče na protok krvi.

Orasi su dvostruko korisni, jer su takođe bogati omega-3 masnim kiselinama.

4. Jabuke

jabuka, nož Foto: Shutterstock

Jabuke su bogate jedinjenjem koje se zove kvercetin. Ovaj antioksidans, vrsta flavonoida, može ponuditi brojne zdravstvene prednosti. Što se seksa tiče, kvercetin igra ulogu u promovisanju cirkulacije.

Visok krvni pritisak može dovesti do seksualne disfunkcije jer oštećenje krvnih sudova otežava dotok krvi u genitalije. Studija iz 2016. godine objavila je smanjenje erektilne disfunkcije za 14 odsto kod muškaraca koji su imali veći unos voća. To može biti zbog njihovog sadržaja flavonoida.

Kod žena, visok krvni pritisak može dovesti do nižeg libida i manjeg interesovanja za seks, posebno ako uzrokuje umor. Niži dotok krvi u vaginu može uticati na to kako njihovo telo reaguje na seksualnu aktivnost.

1152863501 Milosbeo

Kao i jabuke, crno vino sadrži kvercetin, antioksidans koji pojačava protok krvi. Studija iz 2009. godine u kojoj je učestvovalo 798 žena otkrila je da je redovno, umereno uzimanje crnog vina povezano sa većom seksualnom željom, lubrikacijom i ukupnom seksualnom funkcijom.

Istraživači su primetili da ispijanje više od dve čaše crnog vina dnevno ili uživanje u drugim vrstama alkoholnih pića nije dalo iste rezultate. Međutim, prekomerno pijenje vina ili bilo kog alkohola može imati suprotan efekat, što dovodi do seksualne disfunkcije, prenosi "Healthline".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nemanja Grujić, dvostruki šampion Srbije u obaranju ruku, o važnosti zdrave ishrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje