• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekari uklonili devojčici džinovski tumor od skoro 4 kilograma: Ono što su pronašli u njemu je sve zapanjilo

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Devojčica je hitno prebačena u bolnicu zbog bola u stomaku. Dok je majka strahovala od neželjene trudnoće, hirurzi su pronašli nešto daleko neverovatnije

  • 0
Devojčica bol u stomaku Foto: Shutterstock

Devojčici je iz stomaka uklonjen džinovski tumor od tri i po kilograma koji je u sebi imao - dlake i zube. 

Sara Dejvis (42) odvezla je svoju dvanaestogodišnju ćerku Rubi-Mej u bolnicu u Dominikanskoj Republici, nakon što se njena ćerkica požalila na bolove u stomaku. Mama - koja se preselila iz Velike Britanije - bila je zabrinuta da je njena tada 12-godišnja devojčica možda trudna, jer su lekari odmah uzeli da pregledaju njen izrazito "naduti" stomak.

Međutim, skener je otkrilo da Rubi-Mej zapravo ima retku vrstu tumora zametnih ćelija zvanog teratom koji može da sadrži zube, kosu i kosti. Ovi tumori se obično otkrivaju pri rođenju, ali su ovi u Rubi-Mej godinama rasli neotkriveni. Doktori su sumnjali da se tumor razvio dok je devojčica još bila u materici, i na sreću, nije bio kancerogen.

Ipak, toliko je narastao da joj je slepog creva puklo, što je moglo da joj ugrozi život. Rubi-Mej je hitno prebačena na operaciju uklanjanja tumora koji je težio skoro četiri kilograma.

- Bilo je tako strašno kada sam je hitno odvezla u bolnicu. Znala sam da još nije seksualno aktivna, ali mi je ipak i to palo na pamet. Kada sam pogledao njen naduti stomak u bolnici pitala sam je: "Da li imaš nešto što želiš da mi kažeš?" Jednostavno nisam mogla da verujem da je imala tumor svih tih godina. Nismo imali pojma niti upozorenja o tome - ispričala je Sara, učiteljica poreklom iz Notingema u Velikoj Britaniji, kako prenosi "The Sun".

Rubi-Mej, koja danas ima 16 godina, bila je "savršeno zdravo" dete bez ikakvih simptome ovog oboljenja, sve dok se sa 12 godina nije požalila da je boli stomak.

- Upravo je počela da dobija menstruaciju, pa sam pomislio da je to povezano sa tim. Dala sam joj lek protiv bolova i delovala je dobro do kraja dana. Sledećeg jutra, Rubi-Mej se probudila žaleći se da se bol vratio i da je mnogo gori. Zabrinuta, odvela sam je u hitnu pomoć - priseća se Sara.

Stomak operacija Foto: Shutterstock

Tokom skeniranja, medicinska sestra je uočila neku vrstu mase, a Rubi-Mej je hitno poslata na CAT skeniranje stomaka. Tada su joj lekari dijagnostikovali retki tumor teratoma koji je verovatno rastao od kada je bila u materici.

- Bilo je oko pet ili šest doktora sa različitih odeljenja koji su dolazili da je pogledaju - seća se Sara: - Čim čujete reč tumor počinjete da paničite. Ali lekari su nas uverili da ovaj nije kancerogen.

Ipak uprkos tome što je bio benigni, sama veličina tumora je izazvala unutrašnje oštećenje kod deteta. Toliko je narastao da je pritiskao njeno slepo crevo i prouzrokovao njegovo pucanje, zbog čega je moglo da dođe do širenja infekcije kroz telo i potencijalno da bude opasno po njen život.

Devojčica je hitno prebačena na operaciju, gde su joj napravili vertikalni rez od iznad pupka do stomaka, nakon čega su hirurzi uklonili slepo crevo i tumor.

- Bilo je veoma zastrašujuće, ali je ona bila tako hrabra. Mislili smo da će nedeljama biti u bolnici, ali se veoma brzo oporavila - zaključila je majka sa olakšanjem.

Rubi-Mej, koja sada ima 16 godina, dobro se oporavila od operacije i nije joj bilo potrebno dalje lečenje.

- To je tako retko i neobično – nikada ranije nisam čula za to. Ostala je sa prilično velikim ožiljkom. Ali sad više ne brinem, iako je trebalo ranije da je odvedem u bolnicu - rekla je Sara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lekar joj je rekao:"Imaš još tri meseca života": Poučna priča Dr Jovane o tome kako je pobedila rak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje