• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dizao je tegove, a odjednom nije mogao da drži ni telefon: Sportista prestao da jede, hoda, govori

J. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Supruzi i roditeljima rečeno je koliko je njegovo stanje ozbiljno i retko i suočili su se sa zastrašujućom mogućnošću da ga izgube

  • 0

Džared Mejnard je prvobitno mislio da ima tipičnu prehladu kada je počeo da se oseća loše u januaru 2023. Njegova žena i ćerke su se takođe osećale bolesno, ali kako se ostatak njegove porodice oporavljao, stanje 33-godišnjeg dizača togova se pogoršalo.

Pored simptoma prehlade i gripa, otac troje dece rekao je za "Yahoo Canada" da je počeo da pati od nesanice.

Kada su limfni čvorovi počeli da mu otiču, posetio je lokalnu bolnicu gde su mu rekli da ima mononukleozu, virusnu infekciju. Međutim, njegovi simptomi su nastavili da eskaliraju i bilo je neophodno da se Mejnard vrati u bolnicu.

- Stvari su se i dalje pogoršavale, groznica i drhtavica su me lomile, kao i drugi simptomi. A onda tri ili četiri dana kasnije, žena me je pogledala i rekla: "Žut si", jer je koža počela da mi žuti. I tada smo znali da moramo da odemo u veću bolnicu i samo da shvatimo o čemu se radi. Stvari nisu bile dobre - priseća se on.

Borba za život

Mejnard je odmah primljen u hitnu pomoć.

Puls mu je bio veoma visok, oko 160-170. U roku od šest dana bio je na aparatima za održavanje života, patio je od otkazivanja organa; njegova jetra i bubrezi su otkazivali, a slezina je bila uvećana.

Mejnardu je dijagnostifikovana hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH), retki i potencijalno po život opasan poremećaj imunodeficijencije koji uzrokuje da određena bela krvna zrnca napadaju druge krvne ćelije.

Kod HLH-a imuni odgovor je preteran i može oštetiti organe ili čak dovesti do smrti.

- Ako imate veoma visoku temperaturu, jak umor, žuticu ili prekomerno krvarenje, to bi mogli biti pokazatelji HLH i trebalo bi da odmah potražite medicinsku pomoć - rekao je dr Čen o ovom slučaju.

Mejnardovoj supruzi i roditeljima rečeno je koliko je njegovo stanje ozbiljno i retko i suočili su se sa zastrašujućom mogućnošću da ga izgube.

- Medicinski tim je rekao da je protokol za lečenje tipično hemioterapija, kortikosteroidi, monoklonska antitela i još par stvari. Ali s obzirom na to koliko sam bio bolestan i koliko mi je brzo zdravlje opadalo, posebno kada sam bio stavljen na aparate za održavanje života, nisam mogao da primim odgovarajuće ili pune doze hemioterapije. Zaista su morali da pokušaju da protokol funkcioniše, a nisu mogli da mi daju ono što su hteli jer jednostavno nisam bio dovoljno jak da se nosim sa tim - objasnio je on.

Pozitivna prekretnica

Uprkos njegovoj prognozi, Mejnard je počeo da pokazuje znake oporavka. „

Posle pet nedelja na aparatima za održavanje života, vratio se svesti, ali njegova bitka je bila daleko od kraja. Meseci na održavanju života doveli su do atrofiranja njegovog larinksa i grla. Mejnard je počeo da radi sa patologom govornog aparata kako bi naučio kako da bezbedno guta.

- Nije bilo bezbedno da jedem ili pijem bilo šta jer bi deo hrane ili tečnosti mogao da uđe u moja pluća, da izazove upalu pluća i izazove infekciju - primetio je on.

Mejnard je značajno izgubio na težini tokom boravka u bolnici, pao je sa 90 kilograma na oko 68.

- Jedna od stvari koja mi je omogućila da preživim to užasno vreme je koliko sam bio spreman za to. Mišići koje sam izgradio godinama u teretani su na kraju bili taj izvor goriva.

Fizikalna terapija je bila naporna. Mejnard, koji je nekada dizao teške tegove kao dizač snage, otkrio je da je preslab da drži telefon ili da se kreće.

- Sećam se da sam bio toliko slab da nisam mogao sam da ustanem iz kreveta. Morali su da koriste lift da me prebace sa kreveta na stolicu. I tako je bilo dosta fizikalne terapije, koja je s jedne strane bila malo lakša jer sam fizioterapeut po zanimanju i obrazovanju. Shvatio sam šta je proces.

Iako HLH može biti genetski, Mejnard kaže da je njegov hematolog rekao da nema genetskog objašnjenja za njegovu bolest i da "ne postoje predisponirajući faktori" za koje su znali.

- To je drastično promenilo moj život. Nikad ne znamo koliko vremena imamo, a svi mislimo da imamo mnogo vremena dok se ovo ne desi.

Iskustvo je potvrdilo njegovu posvećenost zdravom načinu života. Mejnard kaže da je ostanak u fizičkoj i mentalnoj formi jedna od "najboljih polisa životnog osiguranja koje osoba može da sklopi".

Iako je Mejnard na putu oporavka, pretnja potencijalnog povratka HLH-a nazire.

U slučaju recidiva, možda će biti neophodna transplantacija koštane srži - proces koji je njegov medicinski tim već počeo da istražuje.

- Postoji 20 do 30 procenata šanse da se ponovi za moj tip HLH, ali to takođe znači da postoji 70 do 80 procenata šanse da se to više ne ponovi - podelio je on.

Trenutno, Mejnard se smatra imunokompromitovanim, što znači da mora biti posebno oprezan u pogledu izloženosti bolestima. On i dalje pazi na svoje zdravlje, praktikuje dobru higijenu i redovno se proverava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje