• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Manikirka uočila da mušterija ima rak i spasila joj život: Ako vidite ovu crtu na svom noktu, javite se lekaru

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predložila joj je da spomene ovu liniju na noktu svom doktoru, znajući iz iskustva šta bi to moglo da bude

  • 0
melanom Foto: Shutterstock

Kod manikira nije najvažnije dobiti lepe nokte kao slike koju ste pokazale, već da ti nokti budu urađeni u higijenskim uslovima i da ukoliko imate neki ozbiljniji problem, kao što su to na primer gljivice, manikir majstor je dužan da vam na to i ukaže.

Takođe, materijal i alati koji nisu očišćeni pre korišćenja na vašim noktima mogu da vam izazovu probleme.

Mari Luiz Koster, kozmetičarka i maserka, je neko ko svoj posao pružanja bjuti usluga shvata i te kako ozbiljno, znajući da on nosi odgovornost, a ona svake godine ide na obuku ranog otkrivanja melonoma i raka kože. Ne tako davno, slušanje ovih predavanja se ispostavilo kao jedna od najvažnijih stvari koje je ikada uradila.

- Ušla je redovna klijentkinja za masažu i dok sam joj masirala šake i ruke, videla sam tamno smeđu/crnu vertikalnu liniju na njenoj ploči nokta. Ona maže nokte tako da to ranije nisam primetila, ali sam se setila iz treninga da tamna vertikalna linija na noktu može biti znak raka kože. Nisam želela da je uznemirim, već sam pitala da li već dugo imala liniju, na šta je rekla da nije primetila. Takođe sam postavljala pitanja poput da li boli kada ga dodirnem i seća li se da li je negde udarila nokat.

I posle tretmana je to pitanje ponovo pokrenula, slično kao što bi inače davala savete o naknadnoj nezi. Predložila joj je da spomene ovu liniju na noktu svom doktoru.

melanom Foto: Shutterstock

- Videla sam ovu klijentkinju mesec dana kasnije i imala je lak za nokte, što znači da nisam mogla da vidim nokat. Pitala sam da li je bila kod doktora i da li je linija još uvek tu. Rekla je da je tu, ali je zaboravila da ode kod doktora, pa sam je savetovala da zakaže pregled. Nazvala me je jednog dana i rekla mi da je mejlom poslala slike svog nokta doktoru, koji je rekao da je samo udaren. To me nije ubedilo, pa sam pitala da li joj je dijagnozu saopštio izabrani lekar. Bio je to doktor kojeg nije poznavala i preporučila sam joj da razgovara sa svojim redovnim doktorom.

Otprilike dve nedelje kasnije, klijentkinja je došla na tretman. Prvo što je rekla bilo je: "Da li ste znali da je to rak kože na mom noktu?".

- Rekla sam joj da ne znam sa sigurnošću da je to rak kože, a ja nisam doktor pa nikad ne bih postavila dijagnozu, ali jesam pošla naprednu obuku o svesti o raku kože i znala da to može biti potencijalni znak.

Klijentkinja je ispričala kako je otišla kod lekara, a njen doktor ju je uputio u bolnicu na hitan pregled i rekao da joj je žena koja je poslala spasila život.

- Naši poslovi su mnogo više od izrade noktiju: mi smo u vrednoj poziciji da pomognemo našim klijentima. Možda sam spasila život svom klijentu, ali sam samo radila svoj posao najbolje što sam mogla - napisala je Mari u okviru svog teksta za "Sctrach".

Šta je subungvalni melanom

Reč je o raku koji je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Ukoliko, pak, ne bude otkriven i lečen na vreme, može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Simptomi subungvalnog melanoma

Simptomi koji mogu da ukažu na ovu vrstu melanoma su tamna mrlja ispod nokta ili crta ispod nokta koja se povećava i širi, pigmentacija nokta koja se širi na kožu, kvržica i/ili bol u noktu, kao i odvajanje nokta od prsta.

Lečenje subungvalnog melanoma

Melanom na noktu najčešće nastaje kao posledica neke povrede. Uglavnom se javlja na palcu. Dijagnostikuje se biopsijom, kao i dodatnim pretragama.

Lečenje podrazumeva uklanjanje nokta, a kasnije i hemioterapiju i/ili zračenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje