• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manekenka Anja rođena bez analnog i vaginalnog otvora i sa dve materice: Operisana po rođenu i od tada 24 puta

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od tada je imala oko 24 dodatne operacije, uključujući i one za rekonstrukciju karlice i rešavanje problema sa stomakom, između ostalog

  • 0

Model Anja Kristofersen, koja sada ima 25 godina, pati od urođenog stanja u kome se urinarni, genitalni i digestivni trakt spajaju, ostavljajući joj jedan otvor u karlici gde bi trebalo da ih bude tri.

Kloaka je složena malformacija koja se primećuje kod ženskih pacijenata i pogađa jednu od 50.000 devojčica. Rektum, vagina i uretra su spojeni, formirajući jedan zajednički kanal koji se otvara u jedan otvor koji se nalazi na mestu gde se inače nalazi ženska uretra.

Anja ima i dve materice.

U seriji "TikTok" klipova, mlada žena opisuje razorne posledice koje je stanje imalo na njeno telo; uključujući 25 operacija i doživotne probleme sa inkontinencijom, infekcijama urinarnog trakta i pneumonijom.

- Odrasla sam sa uverenjem da mogu da radim šta god mi padne na pamet, uprkos svom urođenom stanju. To ne mora da utiče na vaš kvalitet života i snove koje možete da ostvarite.

Anja je sada manekenka, šeta pistama na Nedelji mode u Amsterdamu. Ona se takođe zalaže za druge žene koje pate od urođenog stanja, sudeći po njenoj "TikTok" biografiji.

Kada se fetus razvije, jedan kanal za genitalni, digestivni i urinarni trakt se odvaja. Ali u slučajevima kloake, ovaj proces separacije se ne dešava, što rezultira jednim otvorom.

@anjachristoffersen No matter how many times I talk about this I still feel vulnerable. Being born with one pelvic opening instead of three is a very strange thing to try and explain. While I may use humour to hide behind the tougher bits, it has been a challenge to manage a lifelong rare and complex medical condition that was framed as something you were born with and could be ‘fixed’. #pelvicreconstruction #colostomy #vesicostomy #vacterl #fyp ♬ pink and white frank ocean - sped up sounds

Njena prva operacija je obavljena skoro odmah nakon rođenja, i videla je kako lekari izvode kolostomiju i vezikostomiju kako bi stvorili otvore u trbušnom zidu kako bi omogućili prolaz stolice i urina.

Sa sedam meseci, lekari su operisali njenu karlicu, napravivši posekotinu sve do njene kičme kako bi odvojili tri trakta i napravili standardna otvora. Od tada je imala oko 24 dodatne operacije, uključujući i one za rekonstrukciju karlice i rešavanje problema sa stomakom, između ostalog.

A urinarna i crevna inkontinencija je stalna borba, jer ona nema prirodne mišiće u rektumu ili anusu.

Anja je takođe rođena sa nerazvijenim jednjakom, što znači da hrana nije mogla da stigne do njenog stomaka. Nenormalna veza između traheje i jednjaka omogućila je da hrana uđe u disajne puteve. Sve je ovo uočeno pri rođenju.

Doktori ne znaju sa sigurnošću šta uzrokuje kloakalnu anomaliju, ali se veruje da se javlja nasumično.

Abnormalnosti kloake mogu izazvati inkontinenciju i predispoziciju za infekcije urinarnog trakta. Takođe mogu dovesti do zatvora, opstrukcije creva i abnormalnosti kičme. Kloakalne abnormalnosti takođe mogu uzrokovati da urin putuje nazad u bubrege, što dovodi do oštećenja. Može se otkriti ultrazvukom tokom trudnoće, kao što je bio slučaj Anjine mame ali se najčešće dijagnostikuje kada se beba rodi.

- Imala sam sreću što je rano dijagnostikovano, tako da su lekari mogli da se pripreme za moj dolazak. Nisu bili sigurni u ozbiljnost mog stanja, ali su uspeli da okupe dobar tim u pripremi za moje rođenje.

Lekari su morali da rekonstruišu Anjine disajne i digestivne puteve i da urade rekonstrukciju karlice. Bez tih operacija ne bi preživela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ispovest žene sa 2 vagine: Ne znate kako mi je, bol je nepodnošljiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje