• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bjuti-rutina otkrila kvržicu na vratu: Pomogao joj je "alat" koji koriste i žene u Srbiji, stigla i istina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije mogla ni da sanja šta će da je snađe

  • 0
Helen Bender Bailey Printskrin: TikTok/helenbender

Helen Bejli (28) godinama je verna nekim rutina kada je reč o lepoti i negovanju tela. Upravo jedna od tih rutina joj je pomogla da otkrije da boluje od raka.

Naime, Helen, koja je prodavac nekretnina u Alabami, otkrila je posle korišćenja lopatice za masažu lica, odnosno upražnjavanja tehnike "gua sha" da ima kvržicu na vratu što ju je navelo da odmah poseti lekara. To su one spatule koje žene koriste za masažu lica i ima istu funkciju kao roleri za masažu. To se može videti i u srpskim drogerijama i prodavnicama, a sve više se dama odlučuje za njenu upotrebu.

Ta kvržica se rasla, dostigla veličinu šljive ali nije znala da je to bilo upozorenje da su je napala tumori i to čak 20, a svi su se pojavili iz kancerogenog mladeža na leđima koji je uklonila pre nekoliko godina.

Ovoj devojci je dijagnostikovan metastatski melanom u četvrtom stadijumu, odnosno agresivni oblika raka kože sa samo 22 odsto šanse da se prežive, piše "Daily Mail".

Posle otkrivanja dijagnoze u proleće 2022. godine, usledili su meseci tretmana koji su joj izazivali visoku temperaturu, nekontrolisano drhtanje, gubitak težine, osip, hronični bol i unutrašnje krvarenje.

- Da nisam otišla kod lekara, definitivno sad ne bih bila ovde. Pozivam sve da ne ignorišu nove mladeže koji se pojavljuju na telu već da idu na godišnje preglede kod dermatologa - napisala je Helen na "TikTok" profilu, govoreći da se ne razume previše u rak kože i da je morala da se informiše.

Nastao od mladeža koji je uklonjen

Sedam godina pre nego što joj je postavljena dijagnoza, Helen je uklonjen kancerogen mladež na leđima. Iako uklanjanje izraslina često radi na sprečavanju daljeg razvoja raka, ponekad se ne uklanja celo kancerogeno tkivo već nastavlja da se širi. U njenom slučaju, rak se proširio na limfne čvorove odakle je počelo da se širi na celo telo. Dijagnoza melanoma u četvrtom stadijumu ukazuje da se rak proširio sa mesta na udaljene delove tela, poput mozga, jetre ili pluća.

Samo četvrtina ljudi sa dijagnozom melanoma četvrtog stadijuma može da živi i do pet godina posle otkrivanja dijagnoze, prema Melanoma Research Alliance. Helen je rečeno da su njene šanse da preživi sledeću godinu "prilično male", podelila je na Instagramu.

Lekari su je nekoliko puta operisali da bi uklonili tumore i lečena je imunoterapijom - novorazvijenim tretmanom koji stvara ćelije iz tela pacijenta da napadnu rak.

Uprkos njenoj prvobitnoj mračnoj prognozi, u februaru 2023, Helen je rečeno da lekari više ne vide znake raka u njenom telu. Ipak, i dalje ide na redovne preglede svaka tri meseca kako bi bila na oprezu.

Kako se rashlađujete tokom leta i toplih dana?

Glasajte

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan odlazak u solarijum može biti koban: Odgovori dr Aleksandre na bitna pitanja o koži

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje