Zašto treba da jedemo pomorandže? Citrusno voće kao dar prirode, ukusno i osvežavajuće
Pomorandže su citrusno voće koje može da se jede samo za sebe, ali i da se cedi i da služi kao dekoracija. Pune su brojnih benefita, a ovo su samo neki od njih.
Ono što gotovo svi znamo jeste da su pune vitamina odnosno antioksidansa rastvorljivog u vodi koji sprečava oštećenja ćelija, piše "Webmd". Pored vitamina C, pomorandža sadrži i druge benefite.
Vlakna
Ona mogu da drže nivo šećera u krvi pod kontrolom, a i da smanje visok holesterol.
Kalcijum
Pomorandže sadrže oko 55 mg kalcijuma odnosno čak 6% preporučene dnevne doze. Kalcijum je važan za igradnju jakih kostiju i održavanje zdravlja kostiju.
Folna kiselina
Ako nemate dovoljno folata u ishrani, to može da dovede do bolesti krvi. Posebna je preporuka ako ste trudni, da obavezno konzumirate pomorandžu upravo zbog prirodnog izvora folata.
Kalijum
Ovaj mineral reguliše rad srca i funkciju mišića, a pokazalo se da snižava krvni pritisak kod ljudi sa hipertenzijom.
Limunska kiselina
Ona se koristi kao prirodni konzervans, a pomorandže ga imaju u izobiljiu i mogu povoljno uticati na izbacivanje kamena u bubregu.
Da li vi volite pomorandže?
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako da pravilno i brzo očistite voće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.