• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plastične flaše za vodu ostavljene na suncu oslobađaju 'toksična jedinjenja', upozorava studija

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su došli do nekih iznenađujućih otkrića

  • 0
voda, plastična flaša, flaširana voda, vrućina Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Naučnici su otkrili novi rizik od pijenja iz plastičnih flaša vode, posebno po vrućem, sunčanom danu.

Amerikanci kupuju oko 50 milijardi flaša vode godišnje, prema jednoj analizi industrije. Mnogi od ovih potrošača se odlučuju za flaširanu vodu kao "sigurniju" alternativu vodi iz slavine na osnovu toga što ima manje zagađivača. Međutim, ovo u velikoj meri zavisi od kvaliteta vaše lokalne vode za piće.

Nekada su naučnici upozoravali da hemikalije povezane sa hormonskim disbalansom, kao što je bisfenol A ili BPA, mogu da iscure iz ovih plastičnih posuda, a stotine hiljada plastičnih čestica pronađeno je u svakom litru flaširane vode. Sada je istraživanje identifikovalo novu opasnost od ovih plastičnih flaša, posebno kada su ostavljene na suncu.

Naime, u studiji objavljenoj u časopisu "Eco-Environment & Health", naučnici sa kineskog univerziteta Jinan analizirali su mešavinu gasova oslobođenih iz šest vrsta plastičnih flaša za vodu kada su bile izložene sunčevoj svetlosti i UVA zračenju. Flaše su nabavljane iz različitih zemalja (Kanada, Italija, Novi Zeland, Japan i Kina) i uključivale su izvorsku, destilovanu i artešku vodu.

Flaše su ispuštale složen koktel različitih hemikalija, sa značajnim varijacijama između različitih vrsta vode. Među ovim mnogim hemikalijama bio je i visoko toksičan n-heksadekan, piše "Newsweek".

- Naši nalazi pružaju ubedljive dokaze da plastične flaše, kada su izložene sunčevoj svetlosti, mogu da ispuštaju toksična jedinjenja koja predstavljaju rizik po zdravlje. Potrošači moraju da budu svesni ovih rizika, posebno u sredinama gde je flaširana voda izložena sunčevoj svetlosti tokom dužeg perioda - rekao je vodeći istraživač Huase Ou u saopštenju.

Međutim, to ne znači da treba da počnete da paničite jer ste jednom ostavili flašu vode na suncu.

- S obzirom na malu masu jedne flaše, isparavanje ovih potencijalno toksičnih jedinjenja iz pojedinačne ambalaže bilo bi beznačajno. Čak i posle dužeg izlaganja svetlu, potencijalni zdravstveni rizici povezani sa udisanjem toksičnih hemikalija prilikom otvaranja i pijenja flaširane vode izgledaju podnošljivi - pišu istraživači.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Olivera ne sme da popije čašu vode, isplanira odmor i uživa u običnim stvarima! Ovo je njena priča

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje