• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija: Prvi put u lobanju ugrađen aparat za epilepsiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023

  • 0
Mozak, epilepsija Foto:Shutterstock

Britanski dečak, koji boluje od teškog oblika epilepsije, postao je prvi pacijent kojem je u lobanju ugrađen aparat za suzbijanje napada.

Oran Noulson (13) ima ima Lenoks-Gastautov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardno lečenje, a neurostimulator koji mu je hiruški ugrađen umanjio je dnevne napade za 80 odsto, prenosi BBC.

Dečak je razvio epilepsiju kada je imao tri godine, a od tada su mu dijagnostifikovani autizam i hiperkinetički poremećaj (ADHD).

Njegova majka, Džastin, rekla je da su Oranovi napadi bili veoma učestali, kao i da je neretko imao više od stotinu epizoda dnevno, koji su uključivali padanje na tlo, gubitak mogućnosti disanja i reanimaciju.

Oran je uključen u projekt CADET, odnosno niz ispitivanja koja procenjuju sigurnost i učinkovitost duboke stimulacije mozga za tešku epilepsiju. Ovaj projekat razvili su bolnica Great Ormond Street, University College London, bolnica King’s College i Univerzitet u Oxfordu.

Napade epilepsije pokreće neoubočajena električna aktivnost u mozgu, a svrha ovog uređaja je da zaustavi ili prekine abnormalne moždane signale.

Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023.

Porodica dečaka navodi da su svesni da ovo nije lek za epilepsiju, ali se nadaju da će poboljšati Oranov kvalitet života, piše BBC.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tea objasnila kako izgleda život sa celijakijom, evo koliko je komplikovana bezglutenska ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje