• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pilule za stvaranje tamnog tena, dostupne u drogerijama, mogu izazvati čak i slepilo?

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Društvene mreže šire opasne dezinformacije

  • 0
Tablete pilule lekovi Foto: Pixabay

U beskrajnoj želji da izgledamo drugačije od onoga što nam je majka priroda namenila, rizikujemo svoje zdravlje izlažući se štetnim UV zracima, odlazeći u solarijum uprkos dokazanoj medicinskoj štetnosti, a neki uzimaju tablete koje stvaraju taman ten.

Karter Gotlib, doktorand na Medicinskom fakultetu Univerziteta Sent Luis, izbegava sunce i "živi kao vampir" ali uzima dva suplementa - kantaksantin i likopen da bi izgledao preplanuo. Nakon što je dva meseca uzimao pilule, Gotlib je rekao da mu je koža znatno preplanula.

Ali stručnjaci upozoravaju na ove vrste pilula jer aktivni sastojak nazvan kantaksantin može oštetiti jetru i akumulirati se u mrežnjačima, oštećujući vid. Pored toga, ovi suplementi ne pružaju zaštitu od štetnih UV zraka i mogu "uljuljati" korisnike u lažni osećaj sigurnosti dok su na suncu, što bi moglo povećati verovatnoću da obole od raka kože.

- Sastojci zapravo mogu učiniti vašu kožu još osetljivijom na sunčevu svetlost, čineći vas podložnijim opekotinama od sunca i potencijalnim rakovima kože - rekao je dr Aleksis Jang.

Istina je da će vam svakodnevno uzimanje ovih suplemenata verovatno pomoći da promenite ton vaše kože, ali umesto bronzane boje možete završiti sa narandžanstom nijansom. Kantaksantin je molekul sličan beta-karotenu, pigmentu koji šargarepi daje narandžastu boju. Često se koristi na farmama da bi boja mesa lososa i žumanca jajeta bila življa.

Šargarepa Foto:Pixaby

Boju vaše kože kontrolišu prirodni smei, ružičasti i crveni pigmenti koje naše telo proizvodi i hranljivi sastojci koje jedete. Kada jedete kantaksantin, koji je crvenkasti pigment, vaše telo ga obrađuje, a zatim tu boju taloži u vašu kožu, dodajući još više crvene nijanse. FDA ga je odobrila u malim količinama kao dodatak ishrani i kaže se da podržava zdravlje očiju i zglobova.

- Količina koju morate da uzmete da biste videli promenu tona kože je potencijalno opasna - rekla je dr Mohiba Tarin.

Studije su pokazale da uzimanje ovog aditiva u velikim količinama može izazvati grčeve u mišićima, povraćanje i alergijske reakcije. Kantaksantin je takođe antioksidant, vrsta hranljive materije koju vaše telo može da koristi za borbu protiv oštećenja ćelija koje dovode do raka. Dok antioksidansi mogu pomoći vašoj koži da se oporavi od sunca, oni ne štite od štetnih efekata na način na koji to čini krema za sunčanje.

Uprkos tome, neki korisnici na društvenim mrežama tvrde da uzimanje ovih tableta zapravo može delovati kao prirodna krema za sunčanje, što je opasno širenje dezinformacija, prenosi "Dailymail".

Opekotine od sunca Foto: Shutterstock

Pored toga, uzimanje više nego što vaše telo može da obradi može da podnese stres za vaše organe, posebno jetru jer je ona odgovorna za filtriranje svih hranljivih materija u krvi.

Izvan vaše jetre, pokazalo se da uzimanje velikih količina dnevnog kantaksantina stvara male, kristalne naslage u unutrašnjosti oka, prema oftalmolozima sa Univerziteta Rajt State. Ovi kristali, iako mali, mogu izazvati oštećenje krvnih sudova koji podržavaju mrežnjaču i mogu dovesti do promene vida i slepila.

Srećom, pisali su istraživači sa Univerziteta Rajt, ovi efekti obično nestaju kada neko prestane da uzima kantaksantin.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izmerili smo temperature na raznim površinama napolju: Savet, najbolje je "baciti" se u fontanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje