• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda imate problem sa jetrom ako vidite ovaj znak upozorenja na svojim nogama

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdravstveni stručnjak upozorava da stopala mogu mnogo da vam kažu o vašem zdravlju, uključujući i to koliko dobro funkcioniše vaša jetra

  • 0
Stopala, ispucala stopala Foto: Shutterstock

Stanje vaše kože na peti stopala može mnogo da vam kaže o vašem zdravlju. Zato dr Mindi Pelc poziva ljude da provere svoja stopala da li možda inaju simptome bolesti jetre koji se lako mogu zameniti sa nečim drugim.

Iako gruba koža na stopalima nije neuobičajena i može biti posledica nedostatka vitamina ili nošenja neudobnih cipela, ona takođe može da nastane i uzrokovana nečim mnogo ozbiljnijim.

U novoj epizodi popularne podcast emisije "Dnevnik generalnog direktora" dr Pelc kaže da bi suva i ispucala koža mogla biti znak upozorenja na bolest jetre.

Ona upozorava da ako primetite suvu i ispucalu kožu na nogama, možda biste želeli da razgovarate sa svojim lekarom.

- Suvoća i pucanje peta ukazuju na to da nemate odgovarajuću cirkulaciju do stopala. Dakle, postoji mogućnost da jetra ne radi dobar posao detoksikacije i izbacivanja toksina, jer se vaša cirkulacija ne spušta slobodno do dna vaših stopala.

Jetra, bol u jetri Foto: Shutterstock

Funkcija jetre može da se podeli u četiri glavne kategorije, uključujući varenje, čišćenje krvi, podršku imunitetu i zgrušavanje krvi. Znaci upozorenja o oštećenju ili otkazivanju jetre često se pojavljuju kada ona nije u stanju da obavlja svoje funkcije, iako se simptomi mogu razlikovati od pojedinca do pojedinca.

Ljudi koji imaju hroničnu bolest jetre mogu patiti od svraba kože, koji može da zahvatiti samo jedan deo tela, kao što su stopala, ili pak celo telo. Zahvaćeni  deolovi kože mogu biti crveni, grubi, sa izbočinama ili pukotinama. Češanje ovih područja obično ne pruža olakšanje i svrab se pogoršava noću, što dovodi do poremećaja sna.

Pazite na suvu i ispucalu kožu

Međutim, suve i ispucale pete takođe mogu da budu znak da imate nedostatak vitamina B3 ili omega-3. To je zato što vaša jetra proizvodi žuč i upravo ta žuč pomaže vašem telu da razgradi i apsorbuje vitamine i hranljive materije rastvorljive u mastima.

Ali ako vaša jetra ne funkcioniše dovoljno dobro, ona će se boriti da proizvede količinu žuči potrebnu za ekstrakciju vitamina i hranljivih materija. Nedostatak vitamina B3 takođe može da izazove pelagru, čiji simptomi uključuju dijareju, dermatitis i demenciju.

Ozbiljno suva koža može da bude čak i posledica ciroze. To može da bude uzrokovano nesposobnošću jetre da metabolizira vitamin A, koji je ključni nutrijent za održavanje zdravlja kože. Studija iz 2021. godine, koja je uključivala 125 učesnika sa dijagnozom ciroze, otkrila je da je 93,5 procenta njih imalo nedostatak vitamina A, prenosi "Mirror".

Ostali simptomi slabe jetre uključuju žuticu, tj. žutilo očiju i kože, otečena stopala, zadržavanje tečnosti, iznenadne promene u težini, crvene dlanove i smanjenu funkciju mozga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rekao je ne savremenom načinu života i sad godinu dana hoda bosonog po prirodi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje