• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre davanja krvi važne su 2 stvari koje davalac treba da uradi: Evo i koje su razlike između žena i muškaraca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nečije malo može značiti puno

  • 0
FK Crvena zvezda, davanje krvi Foto: Marko Jovanović

U ovom letnjem periodu zalihe količine krvi su uvek na minimumu. Institut za transfuziju krvi apeluje na sve ljude dobre volje da ukoliko mogu daju krvi, budu humani i tako nekome spasu život.

Sportsko društvo Crvena zvezda već 12. godinu za redom organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama stadiona "Rajko Mitić", pa smo pitali ljude sa Instituta o savetima kako se treba ponašati pre i posle davanja krvi.

- Svaki građanin od 18 do 65 godina može dati krv. Cela procedura traje oko 20 minuta i pre svega treba naglasiti dok su ovakve vrućine da je potrebno dosta tečnosti piti i uneti lagan obrok u sebe pre dolaska na davanje krvi. Popunjava se upitnik, obave se lekarski pregledi koji traju od nekih tri do pet minuta, potom od pet do sedam minuta traje samo davanje krvi, tako da ceo proces ne traje dugo. Posle toga još nekih pet minuta su davaoci sa nama gde im dajemo vodu, čokoladicu i keks - rekao nam je predstavnik ispred Instituta za transfuziju krvi Dušan Serafimović.

Isto tako, on je istakao ko ne može dati krv kao i koja je razlika između muškaraca i žena.

- Oni koji su prehlađeni, koji imaju virus, koji su pod terapijom, koji su hronični bolesnici ili imaju neka oboljenja ne smeju da daju krv. Kada je reč o ženama, mora da prođe dva dana od završetka ciklusa da bi mogle da daju krv, i one to mogu da rade na svaka četiri meseca, dok muškarci to mogu obaviti na svaka tri meseca - jasan je naš sagovornik.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 30. akcija dobrovoljnoj davanja krvi na stadionu "Rajko Mitić"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje