• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ja sam stomatolog i nisam bila na čišćenju zuba 40 godina: Evo zašto su mi zubi savršeni"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njena rutina je u suprotnosti sa zvaničnim preporukama, koje savetuju posetu stomatologu radi čišćenja jednom u šest meseci

  • 0

Dr Eli Filips, stručnjak za oralno zdravlje iz Ostina u Teksasu, tvrdi da je prošlo 40 godina a da joj zubar nije očistio zube. Ipak, zubi su joj u savršenom stanju.

Njena rutina je u suprotnosti sa zvaničnim preporukama, koje savetuju posetu stomatologu radi čišćenja jednom u šest meseci, a video u kome tvrdi da su njeni zubi savršeno zdravi pregledalo je više od 3,5 miliona ljudi.

Dr Filips, licencirani stomatolog, kaže da je razvila režim koji joj omogućava da izbegne zakazivanje kod stomatologa, a da istovremeno zadrži zdrav osmeh. Ovo uključuje dnevnu rutinu oralne nege koja se sastoji od tri vode za ispiranje usta, dve odvojene četkice za zube i više štapića lekovite gume dnevno.

- Moja prava strast je da pomažem ljudima da izbegavaju stomatološke tretmane - rekala je dr Filips.

Američko stomatološko udruženje preporučuje profesionalno čišćenje zuba svakih šest meseci, ali napominje da se to može promeniti u zavisnosti od vaših individualnih potreba za oralnom zdravstvenom negom.

Uprkos ovim preporukama, pre 40 godina, dr Filips je odlučila da vidi koliko dugo može da izdrži bez potrebe za profesionalnim čišćenjem. Svakih nekoliko godina posećuje zubara da proveri da li su joj zubi u redu i pita da li joj treba čišćenje - ali je rekla da su je uvek slali kući.

Rutina dr Phillips za oralnu negu podrazumeva mnogo više od četkice za zube - i nastavlja se tokom dana, fokusirajući se na uključivanje zaslađivača zvanog ksilitol. Ksilitol je slatko jedinjenje koje se prirodno nalazi u jagodama, pečurkama i kukuruzu, između ostalih proizvoda.

Ima 40 odsto manje kalorija od šećera i pokazalo se da zaustavlja rast štetnih bakterija u ustima koje mogu da izgrizu gleđ vaših zuba, prema Delta Dentalu. Odobrila ga je FDA kao aditiv za hranu 1986. Obično se nalazi u žvakaćim gumama. U visokim dozama može izazvati dijareju, ali se generalno smatra bezbednim za ljude.

U Finskoj, žvakanje ksilitol gume je deo preporuke za javno zdravlje koju su dale stomatološke vlasti, koje promovišu njene kvalitete u borbi protiv karijesa.

@drelliephillips I haven’t had a dental cleaning in 40 years. Here’s why that is. #dentalcleaning #dentistryworld #teethtok #toothtok ♬ original sound - Dr. Ellie Phillips

Dr Phillips proizvodi i koristi sopstvenu marku ksilitol gume. Svakog dana unosi između pet i 10 grama ksilitola žvakanjem žvake nakon svakog obroka, užine ili pića.

Zatim, tu je rutina četkanja.

Prvo, ona ispira usta antibakterijskim sredstvom za pranje bez ukusa, u trajanju od jednog minuta.

Odmah zatim, ona uzima jednu od dve četkice za zube. Ima jednu posvećenu noćnoj nezi i jednu za jutarnju - pošto voli da pusti da se čekinje potpuno osuše između upotreba kako bi iskorenila bakterije.

Potom navlaži četkicu i nanese pastu protiv karijesa. Zatim nežnim, kružnim pokretima pere zube i desni.

Kada završi, ona ispire usta listerinom dok ne „počne da bude vruće“. Korišćenje tečnosti za ispiranje usta umesto vode iz slavine pomaže u sprečavanju da se fluor iz paste za zube ispere sa njenih zuba, piše "Dailymail.co.uk".

Posle toga ona uzima vodu za ispiranje usta sa fluorom protiv karijesa. Ove vodice za ispiranje usta rade „sinergistički, rade harmonično sa ksilitolom kako bi poboljšale zdravlje vaših usta“, rekla je dr Filips na svom "TikTok" nalogu, koji ima 473.800 pratilaca.

Rutina oralne nege je važna, ali se takođe smatra da genetika igra veliku ulogu u vašem oralnom zdravlju. Na primer, istraživanje je pokazalo da imate između 20 i 85 procenata veće šanse da ćete razviti karijes ako ih je vaš roditelj imao. Deca dr Filips su bila podvrgnuta nekim istim testovima oralne higijene kao i ona i imala su slična merenja, što bi mogao biti znak da se pridržavaju protokola svoje majke i da su nasledili njene zube.

Takođe, činjenica da dr Filips ima iskustvo u stomatologiji čini da je veća verovatnoća da će redovno praktikovati dobro oralno zdravlje nego obična osoba.

Svakako, preporučuje se redovna higijena usne duplje u zuba, kao i redovan odlazak kod stomatologa.

(Ona.re)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje