• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako kafa utiče na vaš sistem za varenje: Da li ga usporava i koliko je povezana sa "zatvorom"?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova istraživanja će se nastaviti, ali su rezultati dosadašnje studije pozitivni

  • 0
Kafa, talog Foto:Shutterstock/akegooseberry

Novo istraživanje, objavljeno u "Nutrients", izdvaja posledice kafe na sistem za varenje, zdravlje creva, ali i njen uticaj na organe koji  su uključeni u varenje

Kako je otkriveno u zaključku studije, kafa ima stimulativni efekat na neke probavne procese i mogući zaštitni efekat protiv uobičajenih digestivnih tegoba kao što su kamen u žuči i određena oboljenja jetre.

Organizacija EFSA definiše "umerenu" meru ispijanja kafe kao tri do pet šoljica dnevno, a ovim istraživanjem to nije dokazano kao štetno za različite organe digestivnog trakta. Dve oblasti od posebnog interesa koje proizlaze iz istraživanja su povezanost između kafe i smanjenog rizika od kamena u žuči i dokazi koji povezuju konzumaciju kafe sa smanjenim rizikom od pankreatitisa, iako su još potrebna dodatna istraživanja.

Na svom putu kroz gastrointestinalni trakt, kafa ima tri glavna uticaja

Kafa je povezana sa sekretom želuca, žuči i pankreasa, svim neophodnim za varenje hrane. Utvrđeno je da kafa stimuliše proizvodnju digestivnog hormona gastrina; i hlorovodonična kiselina, prisutna u želudačnom soku, pomaže u razgradnji hrane u stomaku. Kafa takođe stimuliše lučenje holecistokinina (CCK), hormona koji povećava proizvodnju žuči, takođe uključenog u varenje.Čini se da je kafa povezana sa promenama u sastavu crevne mikrobiote. U studijama je utvrđeno da konzumacija kafe izaziva promene u sastavu crevne mikrobiote, uglavnom na nivou populacije Bifidobakterija – sveprisutnog stanovnika gastrointestinalnog trakta.

Kafa je povezana sa pokretljivošću debelog creva - procesom kojim hrana putuje kroz digestivni trakt. Pregledani podaci sugerišu da kafa može stimulisati pokretljivost debelog creva koliko i žitarice; 23 odsto više od bezkofeinske kafe ili 60 odsto više od čaše vode. Takođe. može biti povezano sa smanjenim rizikom od hroničnog "zatvora".

Kafa zrna kafe Foto: Shutterstock

Najnovija istraživanja takođe sugerišu kafa ima jaku ulogu u zaštiti jetre od raznih oboljenja, uključujući hepatocelularni karcinom – jedan od najčešćih tipova raka jetre.  Novi pregled pod nazivom "Efekti kafe na gastrointestinalni trakt: narativni pregled i ažuriranje literature", sprovela je dr Astrid Nehlig, direktor istraživanja na Francuskom nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) .

- Suprotno nekim pretpostavkama, konzumacija kafe uopšte nije povezana sa problemima creva ili varenja. U nekim slučajevima, kafa ima zaštitni efekat protiv uobičajenih probavnih tegoba kao što je "zatvor". Podaci koji se pojavljuju takođe ukazuju da može postojati povezanost sa poboljšanim nivoima grupa bakterija u crevima, kao što su bifidobakterije koje imaju prepoznate korisne efekte. Iako će biti potrebni dodatni podaci da bi se razumeli efekti kafe na čitav digestivni trakt, ovo je izuzetno ohrabrujuće za početak - navodi dr Nehlig, prenosi "News-medical.net".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta donosi zapošljavanje mladih lekara, direktor ORL Klinike otkriva koliko je specijalizacija važna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje