• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li zašto ste emotivni kada ste mamurni? Nauka ima odgovor

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odgovor leži u dve vrste odgovara mozga

  • 0
Psihijatrija, depresija, duševna bolest, psihička bolest Foto: Shutterstock

Alkohol ima veliki uticaj na vaše emocionalno stanje sledećeg dana. Međutim, to nije jedini izvor promena - alkohol utiče na vaše raspoloženje na različite načine.

Hemikalije u mozgu

Kada pijete, hemikalije u vašem mozgu deluju kao dopamin da biste se osećali zadovoljno i srećno. Ali kada prestanete, one se bore da se vrate u normalu.

Zapravo, tada se dešavaju dva efekta alkohola: vaš mozak očekuje visoke hemijske nivoe, sistem je bez ravnoteže i imate osećaj da nešto "nedostaje"; ili, pak, vaš mozak postaje umoran od velike proizvodnje hemikalija i umesto da se vrati na prethodne nivoe, hemijska proizvodnja je niža od normalne.

Zbog ovih hemijskih razlika u mozgu, sledećeg dana se možete osećati više uznemireno, potišteno ili nervozno, ali i previše umorno da biste koristili korisne veštine suočavanja.

Mnogi ljudi misle da je alkohol sredstvo za spavanje. U stvarnosti, to remeti vaše normalne obrasce spavanja. Možda će vam biti lakše da zaspite, ali kvalitet sna vam neće napuniti baterije. Alkohol će vas naterati da se češće budite, a takođe može dodatno pogoršati apneju ili nesanicu.

Nakon lošeg sna, možete se probuditi iscrpljeni, razdražljivi i nesposobni da se fokusirate na dan koji je pred vama. Ovo stanje može dovesti do toga da budete emotivni, neraspoloženi i frustrirani svetom i ljudima oko sebe, prenosi "Goodrx".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Aleksandar Stanković: Napisao sam knjigu da pomognem svima koji se bore sa depresijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje