• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 znakova da imate manjak magnezijuma u organizmu: Prepoznajte simptome na vreme i odmah reagujte

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U težim slučajevima može izazvati i veće probleme

  • 0
magnezijum, grč u nogama, noge, žena Foto: Shutterstock/Freeograph

Vitamini i minerali su nam potrebni kako bismo funkcionisali kako treba i kako bismo obavljali sve poslove regularno. Ipak, ponekad nam nedostatak nekih vitamina izazove i određene simptome, koje bi trebalo na vreme da prepoznamo.

Da li ste nekad imali problem sa magnezijumom? I da jeste i da niste, pogledajte u nastavku kojih je to sedam simptoma koji pokazuju da imate problem sa nedostatkom magnezijuma.

1. Trzaji i grčevi mišića

Ukoliko vam se ovo javlja, znak je da imate nedostatak magnezijuma, a u težim slučajevima može izazvati napade ili konvulzije, piše "Health line". Naučnici veruju da su ovi simptomi uzrokovani većim protokom kalcijuma u nervne ćelije, što hiperstimuliše mišićne nerve. Međutim, ovo može imati i druge uzroke poput stresa ili prekomerne količine kofeina.

2. Mentalno zdravlje

Jedan od primera je apatija koju karakteriše mentalna obamrlost ili nedostatak emocija. Nizak nivo magnezijuma može da poveća rizik od stresa, depresije i anksioznosti.

3. Osteoporoza

Ovo je poremećaj koji karakterišu slabe kosti i povećan rizik od preloma kostiju. Nedostatak magnezijuma, koji može direktno oslabiti kosti, jedan je od faktora za osteoporozu.

4. Umor i slabost mišića

Umor je zaista širok pojam koji uključuje simptome fizičke i mentalne iscrpljenosti. Iako je to pokazatelj da bi trebalo da se odmorite, može biti znak da imate zdravstveni problem, ujedno da imate nizak nivo magnezijuma. To utiče na nervne signale i nivoe kalijuma u mišićnim ćelijama, koji izazivaju umor i slabost.

Merenje krvni pritisak zdravlje Foto: Shutterstock

5. Visok krvni pritisak

U studiji koja je rađena na životinjama pokazano je da nedostatak magnezijuma može da poveća krvni pritisak. Pa iako nema direktnih dokaza, istraživanja sugerišu da nizak nivo magnezijuma ili loše namirnice mogu da ga povećaju.

6. Astma

Nizak nivo magnezijuma je dosta čest slučaj kod osoba koje pate od astme. U tome mogu da pomognu inhalatori sa magnezijum sulfatom koji mogu da pomognu u smanjenju blagih simptoma.

7. Nepravilan rad srca

Ukoliko vam se javi srčana aritmija ili nepravilan rad srca, to je potencijalan ozbiljan efekat nedostatka magnezijuma. Kod nekih može da izazove lupanje srca koje su zapravo pauze među otkucajima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje