• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je zdravo da pijemo vodu u toku obroka? Nutricionistkinja rešava dilemu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njen savet je sasvim drugačiji

  • 2
voda, obrok, hrana Foto: Shutterstock/anstudiophoto

Kada smo pozvani na ručak ili večeru, uglavnom nam ponude, naravno, i nešto za piće. Nekad to bude neka žestina, voćni napitak, ali najčešće je to voda, koju mnogi piju u toku jela. Da li radite pogrešnu stvar ako svaki zalogaj "zalivate" vodom?

Pitali smo nutricionistkinju Milku Raičević da li bi trebalo ili pak ne, da pijemo vodu uz neki obrok.

- Savet je da se to ne radi, jer unošenjem vode zajedno sa hranom utičemo na enzime u organizmu koji se razlažu i onemogućuju dobro varenje. Ujedno, javljaju se problemi sa želucem kao i prisustvo gasova - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Moja preporuka je da se popije topla voda pre početka obroka jer topla voda ubrzava metabolizam. Isto tako, najbolje je da se popije voda sobne temperature sat vremena posle jela. Ukoliko baš želite da pijete nešto uz obrok, neka to onda budu čajevi, kiselo-mlečni proizvodi i sok, ali samo od jedne voćke, nikako da se mešaju - rekla nam je sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probiotski smutić za bolje varenje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Rozalija Banjanin

    7. jul 2024. | 22:22

    Pošto sam kao malo dete popila živu sodu i imam operisan jednjak, hranu mogu jedino uz vodu progutati. Nije istina da želudac ne vari ili je neki problem. Uopšte nemam gasove, nadimanja niti problem sa varenjem. Skoro svaki zalogaj moram progutati uz gutljaj ili dva vode. Nisam ni predebela i nemam nikakvih zdravstvenih problema što se tiče gastroenteroloskih organa...tako da ta vaša teorija pada u vodu... Svaki organizam je priča za sebe i svako postupa onako kako mu najbolje odgovara... Želim Vam uspeha u daljem radu...

    Podelite komentar

  • Tina

    6. jul 2024. | 15:48

    Bas cu da pijem toplu vodu.

    Podelite komentar