• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove namirnice mogu da smanje vaš holesterol: I nisu sve biljnog porekla

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

TikTok nutricionista iznela je niz neočekivanih preporuka za ishranu koje mogu da vam pomognu da poboljšate zdravstveno stanje kada je u pitanju holesterol

  • 0
Zdrave namirnice Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja koja je svoju popularnost stekla na društvenim mrežama govoreći o ishrani, tvrdi da postoje neke namirnice koje u potpunosti mogu da preokrenu vašu situaciju sa holesterolom.

Kortni, znana kao „dijetetičarka sa blizancima“, podelila je svoju mudrost na TikTok-u.

- Hajde da razgovaramo o hrani koja zapravo može da poboljša vaš lipidni profil snižavanjem triglicerida i podizanjem HDL dobrog holesterola -   rekla je ona u postu na svom nalogu: - Počevši od zdravih masti, koje potiču od avokada, orašastih plodova i semenki, jaja. Po mogućnosti pasterizovana jaja će sadržati više mikronutrijenata i dodatno poboljšati nivo holesterola. Vlakna isu ključna za snižavanje nivoa holesterola, a lisnati zeleniš je najbogatiji izvor vlakana u ishrani. Cilj je tri šolje lisnatog povrća dnevno.

@dietitianwithtwins Foods to help imrove cholesterol levels! These foods balance blood sugar, reduce inflammation, promote hormone balance and can contribute to improved triglycerides, HDL and total cholesterol levels! #highcholesterol #cholesterol #hearthealth #addedsugar #sugarcrash #bloodsugarbalance #dietitiantips #metabolichealth #greenscreen ♬ Juless Edits - Shou

Holesterol, iako je neophodan za telo, može da postane opasan po zdravlje kada se njegovi nivoi popnu previsoko, što može da dovede do začepljenja arterija i povećanja rizika od srčanog i moždanog udara.

Eskiviranje vežbanja i jedenje masne hrane su među glavnim pokretačima ovog problema, pored pušenja i konzumiranja previše alkohola. Ne postoje tipični simptomi koji ukazuju na visok holesterol, ali lekari mogu da ga uoče na osnovu analize krvi.

- Mršavi proteini pomažu u povećanju mišićne mase, balansiranju šećera u krvi i smanjenju ukupne upale u organizmu. Morski plodovi iz divljeg ulova su takođe puni antiinflamatornih masti. Zato nastojte da ih uključite u svoju ishranu bar dva puta nedeljno. Pokazalo se da slatki krompir i žitarice bez glutena pomažu kod nivoa holesterola, kao i borovnice, začini poput kurkume i đumbira, kao i zeleni čaj. Redovno unosite ove namirnice u ishranu i gledajte kako vam se nivo holesterola poboljšava - navodi nutricioniskinja, prenosi Mirror.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje