• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bogati i siromašni obolevaju od različite vrste raka: Jaz se vidi i u zdravstvenim stanjima

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Genetsko predviđanje rizika od bolesti takođe zavisi od socio-ekonomskog porekla pojedinca

  • 0
Coins Foto: Singkham/Shutterstock

Bogati ljudi su genetski izloženi većem riziku od raka nego siromašni, pokazalo je novo istraživanje.

Nova studija, sprovedena na Univerzitetu u Helsinkiju u Finskoj, ispitala je odnos između socio-ekonomskog statusa i niza bolesti. Oni koji imaju privilegiju da uživaju u povišenom statusu, pokazuju nalazi, takođe su pod povećanim genetskim rizikom od raka dojke, prostate i drugih vrsta raka.

Nasuprot tome, oni manje bogati genetski su podložniji dijabetesu i artritisu, zajedno sa depresijom, alkoholizmom i rakom pluća, kažu stručnjaci.

Vođa studije dr Fiona Hagenbek, sa univerzitetskog Instituta za molekularnu medicinu Finske, rekla je da bi početni rezultati mogli da dovedu do toga da se rezultati poligenskog rizika, koji se koriste za merenje rizika od bolesti na osnovu genetike, dodaju protokolima skrininga za neke bolesti.

- Na primer, u budućnosti, protokoli skrininga za rak dojke mogu biti prilagođeni tako da žene sa visokim genetskim rizikom i koje su visoko obrazovane dobijaju raniji ili češći skrining od žena sa nižim genetskim rizikom ili manje obrazovanja - rekla je ona.

Mamografija Foto: Shutterstock

Da bi sproveo studiju, tim dr Hagenbeka je izvukao podatke o genomici, SES-u i zdravstvenim podacima za oko 280.000 Finaca, starosti od 35 do 80 godina. Prethodne studije su navodno pokazale prisustvo nekih razlika u riziku, slično onome što su istraživači otkrili ovog puta. Ova studija je, međutim, reklamirana kao prva koja je tražila vezu u ogromnih 19 bolesti uobičajenih u zemljama sa visokim zaradama.

- Većina modela za predviđanje kliničkog rizika uključuje osnovne demografske informacije kao što su biološki pol i starost, prepoznajući da se učestalost bolesti razlikuje između muškaraca i žena i da zavisi od starosti. Ali sada, možemo pokazati da genetsko predviđanje rizika od bolesti takođe zavisi od socio-ekonomskog porekla pojedinca.

Studija je fokusirana isključivo na ljude evropskog porekla, u cilju unapređivanja personalizovane medicine, prenosi "NewsMedical.net".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje