• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muž Serene Vilijams ima ovu opasnu bolest: I Bela Hadid je zbog nje propatila, evo kako da je sprečite

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina slučajeva lajmske bolesti je izlečiva antibioticima, posebno kada se infekcija dijagnostikuje i leči rano. U kasnijim fazama mogu biti potrebni dugotrajniji, intravenski antibiotici

  • 0
Serena Vilijams krpelj Foto: Instagram/alexisohanian, Shutterstock

Aleksis Ohanijan, suprug slavne teniserke Serene Vilijams i suosnivač "Redita" objavio je kako mu je konačno, nakon mnogobrojnih poseta lekarima, dijagnostikovana opasna bolest. Dijagnoza ga je prilično začudila jer tvrdi da živi u delu Amerike gde su krpelji prilično retki i da se nije preterano kretao po prirodi. U pitanju je, dakle, lajmska bolest.

Kaže kako je ipak došao na vreme i da bi trebalo da se uspešno izleči.

- Čudno. Nema simptoma, srećom, ali lečiću je - otkrio je na svom "X-u", a kako prenosi "Daily Mail" ova bolest već poznata u njegovoj porodici.

- Moja voljena osoba bolovala je pre nekoliko godina, pokazala se gomila simptoma, ali nisu znali šta je dok ga nisu testirali na ovo i pronašli o čemu je reč pa su je uspešno lečili - objasnio je.

Da ugriz zaraženog krpelja koji uzrokuje lajmsku bolest nije nimalo bezopasan, dobro znaju oni koji su od te bolesti i oboleli. Bakterija borrelia burgdorferi koju najviše prenosi jelenski krpelji, ako se pravovremeno ne leči može izazvati brojne trajne posledice na koži, mozgu, živcima, očima, zglobovima i srcu.

Dijagnostikovanje lajmske bolesti

Lekari mogu da dijagnostikuju bolest na osnovu fizičkih nalaza kao što je eritema migrans, zajedno sa istorijom simptoma. Ali nemaju svi osip i ne mogu svi da se sete da li ih je nešto ugrizlo. Posebne analize krvi mogu da se urade tri do četiri nedelje nakon sumnje na kontakt da bi se potvrdila dijagnoza. Mogu se uraditi i drugi testovi, kao što su oni iz likvora i sinovijalne tečnosti ili biopsija kože da bi se pomoglo u dijagnostikovanju ili isključivanju drugih stanja.

Lečenje lajmske bolesti

Većina slučajeva lajmske bolesti je izlečiva antibioticima, posebno kada se infekcija dijagnostikuje i leči rano. U kasnijim fazama mogu biti potrebni dugotrajniji, intravenski antibiotici.

Postoji li vakcina protiv lajmske bolesti

Trenutno ne postoji vakcina za lajmsku bolest. Vakcina je razvijena pre mnogo godina za upotrebu u područjima visokog rizika, ali više nije dostupna.

Prevencija lajmske bolesti

Držite se dalje od travnatih ili šumovitih područja, posebno od maja do jula pokrijte izloženu kožu i vlasište na mestima na kojima je moguće da su zaraženi krpelji nanesite na kožu repelent za insekte na bazi DEET (dimetiltoluamid) koji je jedan od najsigurnijih i najefikasnijih repelenata za insekte nanesite sredstvo protiv insekata sa permetrinom na odeću, ali nikada na kožu nakon što provedete vreme napolju, pažljivo pregledajte sebe i kućne ljubimce da li postoje krpelji operite kožu i vlasište da biste se oslobodili svih labavo pričvršćenih krpelja, piše "Eklinika".

Najozbiljnija faza

Najozbiljniji stadijum bolesti je kada lečenje ili nije uspelo ili nikada nije počelo. Obično se dešava mnogo meseci nakon prvog ugriza. Tada dolazi do upale zglobova, obično u kolenima (artritis), oštećenja nerava (periferni nervi), konfuzije i upale srčanog mišića i abnormalnih otkucaja srca.

Mnogi poznati imaju lajmsku bolest, Bela Hadid i dalje ima posledice

Osim Ohanijana, borbu s lajmskom bolesti vodili su i bivši model Jolanda Hadid, model Bela Hadid, Džastin Biber, Ejmi Šumer, Ben Stiler.

Bela Hadid otkrila je da je imala mnoštvo zdravstvenih problema pa čak i depresiju koja je trajala više od deset godina, baš zbog ove bolesti.

- Ne mogu uopće opisati bol i pakao kroz koji sam prolazila svaki dan. Ta me bolest bacila na kolena - rekla je za britanski "Vogue" 2021.

Belu simptomi muče još i danas, a nije joj pomoglo ni tri meseca intenzivnog lečenja.

- Nekada spavam 12 sati i ne mogu da ustanem iz kreveta. Imam jake bolove u zglobovima, takozvanu moždanu maglu i anksioznost. Postoji mnogo simptoma koji ne mogu odmah da se uoče. Život ide dalje i ne smem da odustanem - izjavila je ona.

- Od svoje 14. godine svakog dana sam osećala i po desetak simptoma ovog oboljenja. Sve je postalo još teže kad sam napunila 18. Posledice još osećam, reč je o bolesti s kojom se treba boriti dugo i posvećeno“, rekla je ona i navela da se suočavala sa aritmijom srca, poremećajem raspoloženja, bolovima u zglobovima, znojenjem, mučninom, poteškoćama s disanjem, nesanicom, glavoboljom, dezorijentacijom, uznemirenošću, napadima panike.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Krpelji su najaktivniji u ovo doba godine, obavezan samopregled nakon boravka u prirodi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje