• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Apel mame čiji se sin zarazio sa ozbiljnom bolešću: "Groznica doline" je opustošila njegovo telo

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čekala ga je profesionalna košarkaška karijera, a sada ne može ni da ustane iz kreveta

  • 0
Tužna, tuga, tužna žena Foto: Unsplash.com

U Arizoni raste broj slučajevi takozvane "groznice doline", bolest koju šire gljivice koje žive u prljavštini, a broj obolelih do sada se udvostručio u odnosu na proteklu godinu.

Kako izveštava kanal "12News", kako su saopštili američki zvaničnici, povećan broj slučajeva mogao bi da bude povezan sa uslovima izazvanim tekućim pregrevanjem naše planete.

"Groznica doline" je infekcija pluća koja izaziva simptome slične onima koji dolaze sa upalom pluća. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti ovi simptomi uključuju umor, kašalj, groznicu, glavobolju, kratak dah, noćno znojenje, bolove u mišićima i osip. 

Iako se više od 60% ljudi koji su zaraženi dolinskom groznicom ne razboli od nje, u nekim slučajevima infekcija je dovoljno teška da pacijentima treba hospitalizacija. Stvari komplikuje činjenica da se groznica doline pojavljuje sa veoma sličnim simptomima kao i mnoge druge respiratorne infekcije, što otežava lekarima da postave dijagnozu.

Jedna mama iz Gilberta u Arizona, sada pokušava da podigne svest o ovoj bolesti nakon što je njen sin, tinejdžer, zaražen.

- Bilo je razorno. Opustošilo je njegovo telo - rekla je ona: - Od toga da je čekao regrutaciju za koledž košarku u srednjoj školi, postao je dete koje više ne može da ustane iz kreveta i ode do kuhinje bez otežanog disanja.

Tinejžer, bolestan, krevet Foto: Shutterstock

Teško je reći da li je porast slučajeva posledica rastuće populacije Arizone ili toplijih i sušnijih vremenskih uslova u državi, ističe dr Vasim Balanu, šefu odeljenja za zarazne bolesti u Foenik dečijoj bolnici u SAD.

- Međutim, ako je skok zaraze u vezi sa promjenjivim klimatskim uslovima, to bi bilo u skladu sa mnogim bolestima - posebno onima koje šire komarci i drugi insekti, kao što su malarija i denga groznica, koje su proširile svoje domete kako se planeta i dalje pregrijava - ističe lekar.

Groznicu doline je nemoguće u potpunosti izbeći, jer može da uđe u vaše telo ako jednostavno udišete prašinu. Međutim, postoji veći rizik od zaraze u posebno prašnjavim spoljašnjim okruženjima, kao što su gradilišta.

Dolinska groznica, gljivice Foto: Shutterstock

Zvaničnici pozivaju stanovnike Arizone i Kalifornije da budu svesni bolesti i njenih opasnosti.

- Ne kažem da svako dete ili svaki pacijent koji ima groznicu i neku respiratornu bolest mora automatski da se testira na temperaturu, ali to treba imati na umu posebno ako im ne bude bolje - istakoa je Balan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad primetite da dete ovako diše, obavezno ga vodite lekaru!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje