• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doktor Šubarević o komplikacijama nakon operacije krajnika kod dece: Šta je "alarm za uzbunu" tokom oporavka?

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako navodi, nije uvek najpotrebnija operacija

  • 0

Nakon što je sedmogodišnji dečak preminuo u Zagrebu posle operacije krajnika, potegla su se mnoga pitanja o mogućim komplikacijama koje mogu uslediti nakon takve intervencije.

Na temu komplikacija, zašto se dešavaju i našta roditelji moraju obratiti pažnju, govorio je primarijus dr Vladan Šubarević, načelnik ORL službe Instituta za majku i dete iz Beograda, u emisiji "Jutro" na Prvoj.

- Ove operacije su pune zagonetki i pune su nepredviđenih situacija koje mogu da se dese. Nažalost, ali veoma retko, dogode se i ovakve tragične situacije. Mnogi operaciju krajnika računaju u rutinsku operaciju, što donekle i jeste, jer je jedna od najizvođeniji hirurških intervencija na svetu, ali sa sobom nosi i određene rizike - govori dr Šubarević i nastavlja:

-  Za nas operacija krajnika traje dve nedelje jer toliko traje oporavak i tek kad prođe to vreme, mi se smirimo i opustimo i kažemo da je sve završeno. Jer unutar te dve nedelje su upravo moguće ovakve situacije koje mogu da dovedu do tragičnog ishoda i tu pre svega mislim na ta sekundarna krvarenja, kada imamo dva kritična momenta. Prvi je nakon 24 sata posle operacije i zato se dete zadržava u bolnici, skoro svuda u svetu.

Drugi kritični period je upravo ovo što se desilo sada u Zagrebu, što je sedmi ili osmi dan postoperativnog toka, kada se dešava da fibrinske naslage, mesto dve rane u ustima koje se ne ušivaju, već se radi samo hemostaza, počnu da otpadaju naglije. Ako otpadnu u većim količinama, moguće je krvarenje, ali se i to može zaustaviti i onda se ide dalje sa oporavkom - objašnjava stručnjak.

Kako ističe, nekada se dešava da se krvarenja dogode i u toku noći, zbog čega se mnogi uspaniče i ne znaju kako da odreaguju. Ipak, krvarenja mogu biti jedva vidljiva, ali i masivna, što nikada nije konkretno određeno. 

Posle dve nedelje, ako se kod deteta primeti i najmanje krvarenje, treba odmah da se reaguje i dovesti dete kod lekara da se to pogleda, jer je tada najsigurnije, pa makar bila i lažna uzbuna, kako navodi doktor. 

Operacija krajnika ne podrezumeva samo otkalnjanje trećeg, već je širok spektar intervencija koje su vezane za njih, a koje se rade jer dete ima problem. No, ne treba na prvu pretpostavku tražiti operaciju, a na to doktor Šubarović ističe:

- Treba se operisati onda kada je slučaj za operisanje, a izbeći kada nije. Ima dosta slučajeva kada operacija jednostavno nije potrebna i ne treba se uvek otklanjati krajnik.

Ukoliko pacijent, odnosno dete, ima više od četiri gnojnih, streptokoknih infekcija ždrela i krajnika godišnje, a da se tako nešto dešava više godina uzastopno, to je osnovni razlog za operaciju krajnika, kako tvrdi doktor.

- Ako imamo dete koje hrče, guši se i ima "sleep apnee" noćne, a relativno je zdravo dete, onda njemu nećemo vaditi krajnike, nego ćemo ih smanjiti. Ukoliko detetu curi nos, pomalo hrče i ima probleme sa ušima, uglavnom ćemo operisati samo treći krajnik. Oni naravno imaju svoju funkciju, zato volimo da ih čuvamo i po potrebi smanjujemo, tako da omogućimo detetu bolje zdravlje i disanje. Ali, krajnici nisu nikakva "brana" ka plućima, tako da deca sa operisanim krajnicima nisu "podložnija" plućnim problemima, imaju svoju funkciju u imunološkoj odbrani organizma, tamo se stvaraju antitela koja su prva linija odbrane, protiv virusa i bakterija. Organizam ne postaje invalid, već na drugim mestima stvara ta ista antitela - zaključuje Šubarević.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta donosi zapošljavanje mladih lekara, direktor ORL Klinike otkriva koliko je specijalizacija važna

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje