• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glavobolja je bila jedini simptom koji je osećala, a onda su joj rekli da ima još 12 meseci života

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo pet odsto pacijenata živi pet godina nakon dijagnoze

  • 0

Gradski advokat Ejmi Verem je naivno pretpostavila da je povremena glavobolja samo prirodna posledica njenog zahtevnog i stresnog posla, ali stvarni uzrok bola 47-godišnjakinje je zapravo bio brzorastući rak mozga, koji ubija većinu ljudi u roku od godinu dana. 

Gospođa Verem nije imala druge simptome osim glavobolje sve dok nije imala napad, pala i udarila lice, dok je bila na putovanju u Njujorku, u maju prošle godine.

Nakon što je odmah prebačena u bolnicu, skeniranje je pokazalo da Ejmi ima dva tumora na mozgu. Dalji testovi su otkrili tip raka koji se teško leči pod nazivom multiformni glioblastom. 

Nakon operacije uklanjanja tumora, podvrgnuta je radioterapiji i hemioterapiji u pokušaju da se ubiju preostale ćelije raka koje su potencijalno propuštene tokom operacije.

Sada, pred kraj hemioterapije, gospođa Verem govori:

- Trenutno sam relativno dobro. Prešla sam dug put od mog prvog i poslednjeg napada u maju prošle godine. Sada su se stvari smirile i idem dan po dan. Nakon dijagnoze i operacije, u avgustu 2023. godine gospođa Vareham se udala za sadašnjeg supruga Brusa. Umesto poklona, zamolila je goste da doniraju dobrotvornoj organizaciji namenjenoj onima koji pate od tumora mozga.

Šta je glioblastom

Glioblastomi su najčešći kancerozni tumori mozga kod odraslih. Uzrok glioblastoma je nepoznat, ali može biti povezan sa genima obolelog ako mutacije dovode do nekontrolisanog rasta ćelija, formirajući tumor.Tretman je obično hirurški za uklanjanje što je moguće većeg dela tumora, nakon čega sledi kombinacija radio i hemoterapije (hemoradijacija). Može biti teško ukloniti sav rast jer glioblastomi imaju vitice koje se protežu do drugih regiona mozga, što se cilja putem hemoradijacije.

Glioblastomi su često otporni na lečenje jer se obično sastoje od različitih tipova ćelija.

Prosečno vreme preživljavanja je između 12 i 18 meseci.

Nedostatak tretmana

Nakon što se pomirila sa dijagnozom, gospođa Verem je rekla da je šokirana ograničenim mogućnostima lečenja koje su dostupne.

- Kada sam otkrila da nema dovoljno sredstava za istraživanje tumora na mozgu, bila sam užasnuta. Istraživanje efikasnijih tretmana je tako hitno potrebno. Pre nego što mi je dijagnostikovan glioblastom, nikada nisam čula za njega. Malo je reći da sam bila šokirana kada su mi rekli da imam glioblastom četvrtog stepena i da mi je preostalo od 12 do 18 meseci - rekla je Ejmi.

Samo pet odsto pacijenata, otprilike jedan od 20, živi pet godina nakon postavljanja dijagnoze, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje