• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koju dozu ne smemo prekoračiti kada jedemo ovsene pahuljice? Nuspojave mogu biti bolne

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Unos od 25 grama dnevno može da vam preoptereti stomak

  • 0
ovsena kaša, zdrava hrana, ishrana, voće, jagode, borovnice, kupine Foto: Shutterstock/New Africa

Ovsena kaša je omiljeni doručak mnogih fitnes ljubitelja, i to s pravom - njene prednosti su neosporne. Realno govoreći, ovsena kaša je daleko jedan od najboljih složenih ugljenih hidrata u ishrani jer pomaže u gubitku težine, štiti vaše srce i doprinosi produženju životnog veka. Ipak, svako jelo, koliko god bilo zdravo, moramo konzumirati umereno.

A jedenje previše ovsene kaše može imati jedan veliki neželjeni efekat - nadimanje i probleme sa pražnjenjem. To je zato što ovsena kaša sadrži značajnu količinu dijetetskih vlakana, a previše vlakana odjednom izaziva nadimanje stomaka, ako vaše telo nije naviklo na to.

U čemu je štos i koja je prava doza?

Vlakna su vrsta neprobavljivih ugljenih hidrata koji se nalaze u zidovima biljnih ćelija, a zapravo se vežu za druge ugljene hidrate koje varite.

Ovas je poznata kao rastvorljivo vlakno, dobro za zdravlje srca i snižavanje holesterola. U porciji od pola šolje valjanog ovsa, dobijate četiri grama dijetetskih vlakana, što je oko 13 do 16 odsto preporučenog dnevnog unosa, prema Američkom udruženju za srce (AHA).

Međutim, prelazak sa malog unosa vlakana na ishranu bogatu vlaknima imaće neke trenutne negativne nuspojave.

U jednom izveštaju, rađenom na Univerzitetu Djuk, navodi se da će konzumiranje preko 70 grama vlakana izazvati negativne neželjene efekte. Verovatno je da to nije količina koju ćete uneti, ali važno je napomenuti da prelazak sa ishrane bez vlakana na ishranu od 25 grama u danu može izazvati gastro neprijatnosti, prenosi "eatthis".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje